JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brand hos Philips kostar miljarder för Ericsson

En brand i Philips halvledarfabrik i New Mexico, USA, den 18 mars kan kosta Ericssonkoncernen tre till fyra miljarder kronor under året.
Den brandskadade halvledarfabriken i New Mexico tillverkar rf-kretsar för bland annat Ericssons mobiltelefoner. Tillverkningen sker i Philips BiCMOS-process.

- Vi var uppe efter två veckor och producerar för fullt sedan slutet av maj, säger Mikael Gustafsson som är divisionschef för halvledarkomponenterna i Sverige.

- Men man tappar det som finns i produktionen och det tar ett tag att få fram nya kretsar eftersom det är en komplicerad process med över 20 masklager.

Philips fabrik i franska Caen har visserligen en identisk process men branden har ändå lett till att Ericsson inte kunnat producera så många mobiltelefoner som planerat.

Uppgifter i Dagens Industri gör gällande att Ericsson för att gardera sig mot liknande problem i framtiden lagt ut produktionen på ytterligare en underleverantör. Det kräver dock en relativ omfattande omkonstruktion eftersom det inte går att flytta en konstruktion från en Bi-CMOS-process till en annan.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)