JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre miljoner grindar till salu

Den första programmerbara logiska kretsen med fler än tre miljoner grindar finns att få från Xilinx. Samtidigt släpper företaget FPGA-konfigurerade programmerbara läsminnen om 8 och 16 Mbit.
FPGA-leverantören Xilinx skeppar världens för tillfället största programmerbara enhet, i och med att man börjar leverera modell XCV3200E i Virtex-serien. Modell XCV3200E är en tremiljonergrindars FPGA, den första tillverkad i 0,15 µm och tillika den första som delvis använder koppar.
 
Virtex introducerades för två år sedan och i fjol kom E-serien. Frågan är dock hur länge Virtex XCV3200E kommer att vara aktuell på marknaden.
 
Innan sommaren annonserade nämligen Xilinx, lite kaxigt, att man siktade på att komma upp i arkitekturer över 50 miljoner gindar före år 2005. Uttalandet gjordes i samband med att företaget annonserade efterföljaren i Virtex-serien, Virtex II som beräknas skeppas till våren.
 
Virtex II är en 1,5V CMOS-krets i 0,12 µm som erbjuder upp till 10 miljoner grindar, det vill säga tre gånger fler än nu aktuella Virtex XCV3200E. Den är tillverkad med koppar i samtliga åtta lager till skillnad från Virtex E, som har koppar endast i två lager. Rykten gör gällande att Xilinx-konkurrenten Altera är på gång med en 0,13 µm-process som beräknas landa någon gång under nästa år.
 
Xilinx presenterar också två nya FPGA-konfigurerade programmerbara läsminnen, ett om 8 och ett om 16 Mbit. Företaget tror att dessa dramatiskt kommer att minska antalet komponenter som behövs i stora FPGA-konstruktioner. Minnena lystrar till namnen XC17V16 och XC17V08.
 
Konfigurationsminnen används för logisk initiering av SRAM-baserade FPGAer. Xilinx menar, utan att nämna vem man syftar på, att närmaste konkurrentens FPGA:er kan kräva upp till åtta stora konfigurations PROM medan man själv, med XC17V16 och XC17V08, erbjuder en enchipslösning för alla sina FPGAer, inklusive Virtex E-familjen.
 
Stefan Hultquist


Redaktionen

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)