JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kommunikativ PowerPC för inbyggnad

Med PowerPC 440GP siktar IBM in sig på kommunikationsmarknaden och utmanar bland annat Motorolas PowerQuicc-serie.
PowerPC 440 GP är den första kretsen som använder processorkärnan 440, som IBM presenterade för ett år sedan. Samtidigt är det den första kretsen som utvecklats enligt Book-E, vilket ska garantera kompatibilitet med Motorolas kommande inbyggnadsvarianter av PowerPC. Dessutom är det den första produkten som använder 128-bitsversionen av IBMs Coreconnect, en snabb buss för att koppla ihop processorkärnan med periferienheterna på chipset.
 
Processorn når en klockhastighet på 400 till 500 MHz i IBMs 0,18 µm-process vilket ger en råprestanda på 720 till 900 Dhrystone mips. Samtidigt är den bestyckad med en uppsjö periferienheter och gränssnitt. Det finns bland annat två Ethernetenheter som klarar 10 till 100 Mbit/s, ett gränssnitt för DDR SDRAM, en styrenhet för PCI/
 
PCI-X, 64 kbyte caheminne och 8 kbyte inbyggt SRAM plus UART, I2C-gränssnitt, generella in- och utgångar samt timrar.
 
Plattform för asickunder
 
Det som saknas är en separat flyttalsenhet. IBM har dock implementerat en del vanliga signalprocessoroperationer bland annat en 16-bitars Mac som utförs på en klockcykel. Saknas gör också möjligheten att hantera komprimerad kod, i IBMs tappning kallad Codepac, som finns hos lillebror 405 GP.
 
440GP kommer i produktion under fjärde kvartalet med volymtillverkning ett halvår senare, men den är egentligen inte tänkt som en katalogprodukt. Istället ser IBM den som en plattform kring vilken företagets asickunder kan ta fram kompletta systemkretsar till bland annat nätverksprodukter, basstationer, lagringsnätverk eller kraftfulla skrivare.
 
Effektförbrukning förväntas landa på 1 W för kärnan och 1-2 W för periferienheterna.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)