JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Övervakar noderna i fibernäten

Xicor har lanserat en krets som övervakar modulationsamplituden, skyddar lasern mot överströmmar och som automatiskt kan stänga av lasern om en fiber skulle gå av.
Varje optisk sändare, mottagare och förstärkare måste övervakas. Hittills har detta oftast gjorts med en handfull diskreta komponenter, något som nu halvledarföretaget Xicor vill ändra på. De nyligen lanserade komponenterna i familjen X950x kan se till att modulationsamplituden bibehålls och att matningsströmmen är den rätta. Dessutom kan kretsen stänga av lasern om en fiber skulle lossna eller gå av, främst för att skydda ögonen på installatören.
 
Med och utan minne
 
Kretsarna bygger på Xicors välkända digitalt styrda potentiometrar i EEPROM-teknik. Den mest välutrustade kretsen i familjen, X9520, har tre sådana potentiometrar inbyggda, och dessutom 2 kbyte EEPROM, tre spänningsövervakare och ett tvåtråds seriegränssnitt. Kretsarna följer standarden för Gbit Ethernets gränssnittsomvandlare (GBIC, Gigabit Interface Converter).
 
Andra varianter finns med två potentiometrar och utan minne. De minneslösa är tänkta för tillämpningar inom telekom, medan de minnesbestyckade är avsedda för noder till Gigabit Ethernet och Fibre Channel.
 
- Dagens laserdioder är förvisso väldigt billiga. Men deras individuella egenskaper varierar rätt mycket. Till och med två halvledarlasrar gjorda från samma kiselskiva kan ha olika beteende. Därför är behovet av styrning och övervakning faktiskt större nu än tidigare, säger produktansvarige Paul Standish på Xicor.
 
- I takt med att kislen krymper blir de också allt känsligare för överströmmar, säger han.
 
Provexemplar av kretsarna finns tillgängliga, och full produktion väntas komma igång i fjärde kvartalet. Då ska också nästa varianter lanseras - X9530 - med temperaturkompensering och programmerbara ström- och spänningskällor. De ska klara noder för upp till 10 Gbit/s.
 
I Sverige är Egevo och Avnet representanter för Xicor.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)