JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flera elektronikföretag söker medelålders kvinnor

Elektronikföretagen är mansdominerade, oftast av yngre män dessutom. En orsak kan vara att färre kvinnor än män har teknisk utbildning, en annan att företag inte aktivt rekryterar kvinnor. Men det finns undantag bland företagen.
- Vi vill ha medelålders kvinnor till oss, säger produktions- och personalchef Peter Nilsson på Mici i Stockholm. De är oslagbara, helt enkelt förbaskat bra.

Det är en minst sagt annorlunda aspekt på rekrytering av personal inom en mansdominerad bransch. Men Peter Nilsson menar att med rätt blandning av både kön och ålder så får man den bästa arbetstrivseln.

- Medelålders kvinnor har den erfarenhet och mognad som de yngre naturligt nog saknar och kan vara en motvikt när det behövs. Dessutom är de mycket kompetenta i jobbet.

Svårfunna damer

- Vårt problem är att det är så svårt att få tag i medelålders kvinnor. Vi måste rekrytera de som redan har utbildning, vi har inte någon möjlighet att lära upp personal hos oss.

Mici har idag ett fyrtiotal anställda och den övervägande delen av personalen är ganska ung.

- Fast den som började hos oss direkt efter semestrarna är en 59-årig kvinna. Så visst går det att hitta och få hit dem, säger Peter Nilsson.

På Norrtelje Elektronik är det nästan lika många kvinnor som män, även bland cheferna.

- Det har inte varit svårt att hitta kvinnor till chefspositioner, säger vd Mats Hultin.

- Arbetsplatsen blir intressantare om man har en jämn fördelning mellan kön och ålder. Dessutom tror jag att kvinnor har lättare att lyssna på kunder och förstå dem än vad många av deras manliga kollegor har. Kvinnor har ett annat sätt att se på omvärlden än män.

Norrtelje Elektronik har idag närmare 230 anställda, de flesta i åldern 25-40 år.

- Jag skulle gärna anställa äldre, och även fler kvinnor. Vi är nog lite för åldersfixerade i Sverige. Det finns mycket kompetens att hämta även hos dem som har kommit in i medelåldern.

"Bättre på kundkontakter"

Richard Dovrell, vd för Egevo Elektronik i Stockholm, vill också anställa fler kvinnor. Men han säger att det är svårt att finna de som har den rätta tekniska kompetensen. Han menar att kvinnor oftast är bättre på att sköta årskontrakt med kunder eftersom de håller bättre kontakt med kunderna än vad männen gör. De manliga kollegorna går ofta vidare direkt till nästa projekt och glömmer ibland att hålla kontakten med kunderna anser Richard Dovrell.

- Ett jobb inom elektronikbranschen som projektledare borde vara intressant för kvinnor. Dels får de den sociala kontakten med att träffa kunder, dels får de arbeta med tekniska lösningar. Idag har vi två kvinnliga ingenjörer anställda och vill gärna ha fler, säger Richard Dovrell.

Rolf Hertzman


Redaktionen

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)