JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bistår processorn i bärbart

Extrakrets gör systemet snabbare och strömsnålare

Det är onödigt att belasta processorn i morgondagens mobilterminaler med alltför mycket jobb. Om man i stället låter kretsen MQ1132 ta hand om sådant som grafik, ljud och datakommunikation så blir systemet både strömsnålare och snabbare. Det hävdar man på företaget Media Q som utvecklat kretsen.
Snabb färggrafik, bra stereoljud och lång batterilivslängd är självklara krav på morgondagens mobila terminaler, som "surfbrädor" och 3G-telefoner. Möjligheten att kommunicera via standardiserade gränssnitt, från serieport till USB och Bluetooth, kommer också att tas för givet.

Alla dessa funktioner ställer höga krav på kombinationen av processor, operativsystem och kringkretsar. På det tre år gamla halvledarföretaget Media Q menar man att den strömsnålaste lösningen, som samtidigt ger bäst grafik, är att avlasta processorn med företagets krets MQ1132. Denna krets ansluts mellan skärmen och den buss som förbinder processorn med minnet, och tar direkt hand om enklare skärmhantering. Mer komplicerade kommandon, alltså sådana som kräver processorbeslut, buffras och skickas till processorn då belastningen där är måttlig. Bara det faktum att processorn inte behöver avbrytas lika ofta är tillräckligt för att öka prestanda rejält, hävdar företaget.

Huvudsakligen består kretsen av en skärmstyrkrets, en 16-bitars grafikalstrare (graphics engine), 256 kbyte SRAM samt ett antal gränssnitt som PCI, USB, serieport och I2S för ljud. Enligt tillverkaren behövs inga andra kringkomponenter än en kristall. Kretsen arbetar med 64 bitars ordbredd och har en intern bandbredd på 384 Mbyte/s.

Nät av grindade klockor

Totalt drar denna krets i genomsnitt inte mer än 35 mW. Två av hemligheterna bakom strömsnålheten är att kretsen är helt statisk, samt att man har byggt in ett avancerat nät av grindade klockor. Ett hundratal grindar kan stänga av klockan till de delar som inte behöver vara aktiva för stunden.

Media Q vill gärna hålla sig väl med så många aktörer som möjligt i branschen, och stöder därför flera processorer och operativsystem. För närvarande kan kretsen arbeta med processorerna Strongarm, Mips och Dragonball, samt operativsystemen PalmOS, Epoc och Windows CE.

Kretsen finns även i en mindre funktionsrik version, där man tagit bort de flesta gränssnitten för datakommunikation. Framöver planerar man även versioner med mer minne, för fler processorer och operativsystem, samt med inbyggd processor.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)