Periodica, frekvensmätaren som använder avancerade tabeller istället för en processor, har vuxit fram på Institutionen för signalbehandling på KTH. Fyra personer med gedigna kunskaper i signalbehandling och algoritmer, men inte lika kunniga vad det gäller hårdvara, vill få ner sitt klumpiga demonstrationsexemplar till en krets.
"Det är som att vi jobbar i små block. De är bra på att programmera digitala kretsar, och för dem tycks det intressanta vara hur stora kretsar som man kan få in på ett chips, medan vi tittar på våra problem", säger en av Periodicas skapare, Tomas Andersson.
Nu hoppas han kunna övertyga någon utanför den egna institutionen att ansluta sig till projektet:
"För någon som kan programmera FPGAer, är det gjort på några dagar".
På Lunds universitet och Högskola har man satsat bredare, över institutionsgränserna. Där ska biologi och elektronik smälta samman och mynna ut
i en tankestyrd handprotes. I projektet ingår bland andra en handkirurg, en elektronikdoktorand, en kognitionsforskare och civilingenjörer i teknisk fysik och materialfysik. Denna blandning av kunskapsområden är en stor tillgång i projektet, menar doktoranden Fredrik Sebelius.
Vilka innovationer får vi se här nästa år, eller om tio år?
Läs här om årets bidrag till Skaparkraft:
Lins i frigolit klarar mer än parabol
Minimal Bluetooth i billigt laminat
Enkortsdator översätter till Can
Tillbehör till e-boxen gör huset interaktivt
Virtuell hand styrs av hjärnans signaler
Mät frekvens på ett enkelt sätt
Låda med åtta eluttag kan styras via webben
Kenny Stolpe