JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Digitalt från källa till högtalare

Ljud i klass med en konsertlokal och möjlighet att bygga mindre förstärkarsystem utan att behöva ta hänsyn till kylning. Det lovar Texas Instruments ska vara möjligt med deras nya helt igenom digitala ljudlösning för både pc och hemmastereon.
Systemet är byggt kring företagets digitala signalprocessorer i TMS320C54x-familjen och en digital förstärkare från TAS5xxx-familjen.

Signalprocessorn kan laddas med algoritmer för olika ljudformat som Dolby Digital, 3D Surround Sound, DTS, MP3 och Advanced Audio Coding (AAC). Den digitala förstärkaren bygger på teknik från företaget Toccata Technology som TI köpte förra året och består av pulsbreddsmodulatorn TAS5000 och två h-bryggor kallade TAS5100. Pulsbreddsmodulatorn tar emot en 16-24-bitars dataström och konverterar den till en signal för h-bryggan som om-vandlar den till önskad analog signalstyrka direkt i högtalaren eller via ett LC-filter.

I systemet finns också antingen ett USB-gränssnitt eller ett digitalt S/PDIF-gränssnitt för att koppla systemet till en pc eller en ljudkälla i form av till exempel en cd eller DVD.

I applikationer som kräver ytterligare ljudbehandling kan konstruktionen utökas med TAS3000 eller TAS3001, två ljudprocessorer som kan justera bas och diskantåtergivning och korrigera ljudet för olika typer av högtalare. TAS3001 har även en 24-bitars in-byggd kodare/avkodare som kan serva en analog ljudingång.

Alla komponenter i systemet ska enligt TI finnas färdiga för leverans under första kvartalet i år.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)