JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vassaste AD-omvandlarna för dagen

AD-omvandlare har blivit en allt viktigare komponent i dagens elektronik. Utvecklingen går i ett rasande tempo mot noggrannare och snabbare kretsar.
Hela listan, 40 kB

I detta nummer av Elektroniktidningen har vi gjort en sammanställning av AD-omvandlare som finns att få på den svenska marknaden. Att ta med alla är dock omöjligt, därför har vi istället koncentrerat oss på de allra vassaste kretsarna.

Eftersom utvecklingen av AD-omvandlare går i två huvudriktningar - mot snabbare och noggrannare kretsar - är kriteriet för att få vara med i översikten att AD-omvandlaren endera har en upplösning på åtminstone 14 bitar eller att den samplar med 100 MSa/s eller däröver. För tydlighetens skull har de högupplösta och snabba kretsarna delats upp i två olika tabeller.

Bland AD-omvandlare med god upplösning är 14 och 16 bitar - inte oväntat - vanligast, men hela sju kretsar har hela 24-bitar. Dessa kretsar kommer från Linear Technology samt Texas Instruments och är främst tänkta att användas för processtyrning inom industrin, blodanalys samt i olika mätsammanhang där hög precision är ett krav, exempelvis för vikt-, temperatur eller gasmätningar.

Inte allt samtidigt

I kategorin snabba AD-omvandlare är det främst Maxim som visar framfötterna med två kretsar som samplar med 1 respektive 1,5 GSa/s. Båda är tänkta att användas i exempelvis oscilloskop och radarsammanhang, men också andra if/rf-tillämpningar. Viktigt att poängtera är emellertid att de värden som redovisas i tabellerna ofta inte går att uppnås samtidigt. Flertalet kretsar klarar exempelvis inte full upplösning och full hastighet samtidigt.

Fyra får större sortiment

På distributionssidan är det värt att notera att Texas Instruments köpte Burr Brown förra året. För att undvika onödiga problem har företaget dock inte ändrat i distributionsledet ännu. Först den 1 april i år kommer hela TIs sortiment att distribueras av Arrow, Avnet, EBV och Promax, till dess sköter de tre förstnämnda företagen om TIs ursprungliga sortiment medan Promax distribuerar de kretsar som har sina rötter i Burr Brown.

Uppgifterna i tabellerna kommer från tillverkarna eller deras svenska distributörer.


Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)