JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IP-telefoni med bara en krets

Broadcom satsar på inbyggd växel

Genom att kombinera en liten Ethernetväxel med en digital signalprocessor och tre kodar- och avkodarenheter för tal säger sig Broadcom ha tagit fram världens mest integrerade krets för telefoni via Internetprotokollet.
Kretsen BCM1100 är tänkt att användas i IP-telefoner för företag. Den ersätter fem eller sex kretsar jämfört med dagens lösningar och ska vara tillräckligt strömsnål för att kunna drivas direkt via befintliga Ethernetkontakter. Unikt för kretsen är att den innehåller en Ethernetväxel och inte som tidigare lösningar en enklare hub. Genom att växeln klarar att prioritera datapaket som innehåller röst enligt standarden IEEE 802.1p kan IP-telefonen och skrivbordsdatorn anslutas till nätverket i samma Ethernetkontakt utan att prestanda blir för låg, förutsatt att företagets centrala dataväxel är förberedd för IEEE 802.1p.

Tillsammans med DSPn finns också RAM och en risc-processor för att köra olika typer av protokoll för IP-telefoni, till exempel Session Initiation Protocol (SIP), H.323 och H.248. Att kretsen utrustats med tre kodare och avkodare för röst beror på att den ska klara att användaren ansluter head-set, lur eller högtalartelefon. Visserligen används bara en av funktionerna samtidigt men enligt Broadcom var det enklare att göra tre separata lösningar än att sätta in en analog växlingsfunktion. Detta trots att den valda lösningen kräver fler grindar. även Ethernetväxeln kräver fler gindar än en hub-lösning, vilket gör kretsen dyrare.

I kretsen finns också en funktion för att läsa av knapptryckningar på telefonen, däremot krävs fortfarande en extern drivkrets för en LCD-textruta och externa gränssnitt för till exempel Bluetooth, IrDA eller USB. Något som Broadcom tror kommer att vara integrerat i kommande kretsar för IP-telefoni. Att företaget valt att inte lägga in de funktionerna idag beror på osäkerhet om vilken standard som kommer att gälla i framtiden för kommunikation med till exempel handdatorer.

Trots att kretsen är billigare än tidigare lösningar från Broadcom, den kostar runt 250 kronor, tror inte representanter för företaget att den är tillräckligt billig för att passa i hemmet, men enklare versioner planeras längre fram.

BCM1100 levereras i en BGA med 256 lödkulor och finns tillgänglig i begränsad upplaga.


Prioriterar röst
BCM1100 innehåller en digital signalprocessor, tre kodare och avkodare för röst och en Ethernetväxel i en krets för IP-telefoni.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)