JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Verktyg för 50 miljoner grindar i 0,1 μm

Fjärde generationens asicverktyg. Det är Avants något oblyga titulering av de program för fysisk konstruktion, placering och ledningsdragning samt fysisk verifiering som man nyligen presenterat.
Nästa års asicar kommer att göras för processgeometrier på 0,10 µm, ha mellan 50 och 100 miljoner grindar och kunna klockas i 1 GHz. Dessutom kommer de att ha en större andel analoga element än idag.

Hos verktygstillverkaren Avant är man övertygad om att utvecklingen går åt det hållet, och nyligen presenterade företaget en verktygssvit som ska hjälpa konstruktörerna att ta fram dessa kretsar.

Sviten kallas Singlepass SoC, och består av Astro för fysisk konstruktion, Columbia för placering och ledningsdragning, samt Venus för fysisk verifiering.

Upp till fem gånger snabbare

Astro utför signalextraktion och kontroll av signalintegritet i en konstruktion. Dessutom optimerar verktyget konstruktionen för syntes med signalintegritet i åtanke. Liknande uppgifter har tidigare kunnat lösas med Avantverktyget Apollo, men enligt företaget är Astro tre till fem gånger snabbare och klarar dubbelt så stora konstruktioner. Dessutom säger man sig ha förbättrat timinganalysen så att Astro blivit 20 procent noggrannare än Apollo.

När Astro gjort sitt jobb och konstruktionen därefter är syntetiserad ska den även placeras ut på kislet och ledningar ska dras mellan elementen. Detta jobb ska Columbia göra.

En finess med verktyget är att det styrs av timingkraven, vilket är viktigt vid dessa geometrier då fördröjningar i ledningar är minst lika betydelsefulla som grindfördröjningar. Columbia kan även ta hänsyn till speciella routingkrav som IP-block från tredjepartsleverantörer kan vara behäftade med.

Venus, det tredje verktyget, ser slutligen till att underlaget för maskerna som används i kiselproduktionen är korrekta. Att detta är ett beräkningskrävande jobb illustreras av att Avant framhåller verktygets höga verifieringshastighet på 400 miljoner transistorer per dygn.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)