JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Acreo kan mista statliga miljoner

Acreo riskerar att tappa 12,5 miljoner kronor i statliga anslag från myndigheten Vinnova. IVF kan bli av med 25 miljoner, och där kan anställda tvingas sluta.
Vinnovas generaldirektör Per Eriksson och forskningsminister Thomas östros intygar gemensamt för Elektroniktidningen att de räknar med att lösa situationen. Men vid Elektroniktidningens pressläggning lever de elektronikinriktade industriforskningsinstituten Acreo och IVF ändå under hotet av rejäla anslagsminskningar för detta år.
 
- Vår satsning på system på kisel påverkas inte, men utanför det rör det sig om 12,5 miljoner kronor i statliga pengar som kan drabbas för vår del, säger Hans Hentzell, vd för elektronikforskningsinstitutet Acreo.
 
Acreo kan i så fall också förlora ytterligare lika mycket pengar, i form av industrins finansiering i projekten.
 
Totalt står alltså upp till 25 miljoner kronor på spel, av Acreos budget på 195 miljoner kronor för i år.
 
Projekt inom bioteknik, bredbandskomponenter och papperselektronik kan påverkas, liksom deltagandet i EU-projekt och samarbeten med ett 30-tal småföretag. Några uppsägningar planeras inte, eftersom Acreo som helhet expanderar, men enligt Hans Hentzell kan Acreo få stora problem om Vinnovaanslagen inte höjs igen till nästa år.
 
EU-deltagande i fara
 
Institutet IVF, i Mölndal, riskerar nedskärningar på upp till 25 miljoner kronor i statliga anslag, vilket motsvarar ungefär 15 procent av budgeten.
 
- Insatserna för småföretagen blir väldigt beskuren, och likaså våra aktiviteter inom EU-programmen. Vi får ingen tilläggsfinansiering för att delta i EU-program, säger Karin Södersten, informationschef på IVF.
 
Om nedskärningarna slår igenom hos IVF finns det risk att anställda behöver sluta.
 
Forskningsinstitutet Imego, med 17 anställda i Göteborg, får inte pengar genom Vinnova och påverkas alltså inte av nedskärningsrisken.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)