JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vinnova är oense med Östros
Stödet till industriforskningsinstituten måste skäras ner för att pengar saknas, säger myndigheten Vinnova. Men så får det inte gå till, slår den ansvarige ministern Thomas Östros fast.
Nedskärningarna blir troligen inte alls så stora som varningssignalerna från Vinnova har gjort gällande.

Den forskningsfinansierande myndigheten Vinnova och forskningsministern Thomas östros har hamnat i en dispyt om anslagen från regeringen. Först sade Vinnova att statens stöd till landets cirka 30 industriforskningsinstitut skulle skäras ner med mellan 75 och 100 miljoner kronor utöver vad som tidigare har varit känt. Pengarna finns helt enkelt inte, uppgav Vinnova, som säger sig ha fått mindre pengar att disponera än väntat från regeringen.

Men det håller forskningsministern Thomas östros inte med om alls.

- Vinnova har inte fått några krav på besparingar, uppger Thomas östros för Elektroniktidningen.

- Det framgår klart av Vinnovas regleringsbrev att industriforskningen ska stödjas i samma omfattning som tidigare. Regeringen följer noggrant Vinnovas arbete.

"Inte någons vilja"

- Det här sker inte med någons vilja, men vi har svårt att genomföra våra uppdrag med de medel som vi har fått, säger Madelene Sandström, ställföreträdande generaldirektör för Vinnova.

Hon framhåller att det inte ligger i Vinnovas intresse att äventyra industriforskningsinstitutens verksamhet, men uppger att det mesta av Vinnovas anslag för i år redan är uppbundna i forskningskontrakt som Vinnovas tre föregångarmyndigheter fört med sig i boet. Först halvvägs in i januari upptäckte Vinnova att så mycket pengar var uppknutna, och då var regeringens anslag till Vinnova redan spikat.

Industriforskningsinstituten hör till de verksamheter som skulle drabbas hårdast. Men både Vinnovas generaldirektör Per Eriksson och Thomas östros antyder för Elektroniktidningen att pengar kan komma att tas även från projekt som är bundna av kontrakt.

Totalt lägger regeringen 1 006 miljoner kronor, alltså en dryg miljard, på forskning och utveckling inom Vinnovas område. Men av de pengarna räknar regeringen bort 75 miljoner kronor för det grundstöd för industriforskningsinstituten som KK-stiftelsen tidigare stod för. Dessutom vill regeringen själv förfoga över 115 miljoner kronor på området. Kvar blir 816 miljoner kronor att disponeras av Vinnova, som säger sig ha räknat med att få hela miljarden ända tills regeringens regleringsbrev kom dagarna före jul.


Alexander Kristofersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)