JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stark kritik mot TCO
"Förslaget om miljömärkta mobiler slår in öppna dörrar"

Både Ericsson och Mobiltelebranschen är kritiska till TCO:s förslag rörande miljö- och hälsomärkning av mobiltelefoner. Konsumentverket däremot är positiva och anser att kraven är relevantare än de internationella rekommendationer som finns idag.
På Ericsson är man mycket kritisk till TCO Developments förslag rörande miljö- och hälsomärkning av mobiltelefoner.

- Vi anser att förslaget slår in öppna dörrar, det tillför ingenting väsentligt som inte redan finns, säger Mikael Westmark, talesman i hälsofrågor på Ericssons informationsavdelning.

- I den europiska CE-märkningen ingår exempelvis krav på både strålningseffekter och miljöpåvekan.

Ericsson påpekar dessutom att det redan pågår flera internationella standardiseringssamarbeten där man försöker skapa likvärdiga krav på mobiltelefoner.

även branschorganisationen Mobiltelebranschen, MTB, har allvarliga invändningar mot TCO Developments kriterier för tillåten strålning från mobiltelefonerna.

- I allmänhet välkomnar vi möjligheten att kunna jämföra mobiltelefoner ur miljö- och hälsoperspektiv. Däremot tycker vi att det är olyckligt att TCO Development väljer att sätta den kritiska gränsen för SAR-värdet till 0,8 W/g, när den internationella rekommendationen från WHO är 2 W/g, säger Lennart Uhlmann, vd för MTB.

I stället betonar såväl MTB som Ericsson hur viktigt det är att använda internationellt överrenskomna gränsvärden.

- Att ta fram egna värden riskerar bara att orsaka förvirring, säger Lennart Uhlmann.

När det gäller TCO:s förslag om ytterligare krav på mobiltelefonens kommunikationsförmpga, TCP, något som försöker beskriva hur stor del av mobiltelefonens effektförbrukning som används till kommunikation, anser MTB att detta är alltför svårbedömt för att kunna användas.

- Hur mäter man normalanvändningen av en mobiltelefon på ett representativt sätt? Det är helt beroende på vem du är och hur du bor och därför svårt att generalisera i ett test, säger Lennart Uhlmann.

Gränsvärdet bör sänkas

Anders Odell som jobbar på Konsumentverkets testlaboratorium är däremot positiv till TCO Developments förslag om det lägre SAR-värdet såväl som att mäta TCP. Statens strålskyddsinstitut gjorde nyligen en mätning som visar att dagens mobiltelefoner avger strålning med SAR-värden som ligger långt under den gräns som WHO föreslår.

- Det värde som WHO har tagit fram är några år gammalt och ligger väl högt. För att ytterligare minska strålningen och dess effekter bör gränsvärdet sänkas, säger han. Enligt mätningar presenterade av Mobilforum uppnår exempelvis Nokias 3210-modell ett SAR-värde på 0,87.

På TCO Development motiverar man det lägre gränsvärdet för SAR med att man följer de bestämmelser som gäller på den amerikanska marknaden.

- Det är naturligtvis viktigt att TCO-märkningen ska gälla internationellt. Därför har vi valt att följa det strängaste kravet på SAR-värdet som råder idag.


Lisa Ringström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)