JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sonyarkitektur ska utmana PC

IBM, Toshiba och Sony Computer Entertainment tänker samarbeta för att ta fram en ny processorarkitektur inom fyra till fem år. Tillsammans satsar de motsvarande 4 miljarder kronor.
Cell är arbetsnamnet på den nya arkitekturen, och de nya processorerna ska kunna samverka över Internet likt kretsar i en superdator. Det ska ge snabb databearbetning i tillämpningar som rörliga bilder, taligenkänning, spel och nya typer av användargränssnitt, tänker sig företagen, som jämför dagens PC-processorer med isolerade öar.

Cell är ett försök för IBM, Toshiba och Sony att skapa en helt egen processorarkitektur, optimerad från grunden utifrån dagens förutsättningar, i stället för att försöka bygga vidare på dagens PC-arkitekturer. Processorns hastighet ska ligga i storleksordningen "teraflops", tusentals miljarder flyttalsoperationer per sekund, uppger företagen. Och genom att flera processorer samarbetar ska data kunna behandlas mångdubbelt fortare i ett nätverk. Cellkretsarna kommunicerar med varandra via internetprotokollet, IP.

Kretsarna ska utvecklas vid en av IBMs anläggningar i Austin, Texas. Som mest kommer runt 300 ingenjörer att jobba med projektet, som väntas kosta motsvarande cirka 4 miljarder kronor totalt. Kretsarna ska tillverkas i en 0,10 µm-process, på 300 mm-kiselskivor. Till år 2010 hoppas företagen ha sålt 100-200 miljoner kretsar.

Den inblandade divisionen av Sony, Computer Entertainment, står sedan tidigare bakom spelkonsolen Playstation. Idén med konsortiets sammansättning är att förena Sonys kunskaper om dataprodukter för konsumentmarknaden med IBMs halvledarexpertis och Toshibas kunskaper om systemintegrering.

Varje krets väntas omfatta 5-10 byggblock, såsom processorblock och flyttalsblock. DRAM kommer med all sannolikhet inte att ligga på huvudprocessorns krets. Men andra kretsar, såsom en grafikkrets, kan omfatta inbyggt DRAM.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)