JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. RFV föll för Kalix Electropolis

Till hösten startar Riksförsäkringsverket en ny programutvecklingsavdelning i Kalix nya "Electropolis". Först in blir dock Fältgruppen, vars cirka 100 anställda flyttar in i månadsskiftet mars-april.
Riksförsäkringsverket bestämmer sig nu för att lägga en enhet för programutveckling i Kalix, och det sägs vara ett resultat av Electropolisprojektet. Till en början får den 20 anställda, men gränsen sätts bara av tillgången på personer med rätt utbildning. Det är lokaler på drygt 8 000 kvadratmeter som nu håller på att renoveras, och som ska tas tillvara av elektronikföretag. Fältgruppen, som utvecklar och tillverkar tele- och medicinprodukter, blir först med att flytta in på drygt 3 000 kvadratmeter.
 
- Det har blivit en smärre förskjutning. Från början var det tänkt att vi skulle ha flyttat in i början av mars, men nu blir det kring månadsskiftet mars-april, säger Hans Fält som är koncernchef för Fältgruppen och vice ordförande i Kalix elektronikförening.
 
Efter Fältgruppen är det tänkt att flera av Kalix elektronikföretag ska flytta in, men också att det ska finnas utrymme för företag från andra städer att flytta in sin verksamhet där, såväl som för nyetablerade företag. Totalt räknar Hans Fält med att elektronikföretagen i Kalix kommer att mer än fördubbla sin omsättning från 268 miljoner kronor år 1999, till drygt 700 miljoner kronor år 2003. Lokalytor på 1 500 kvadratmeter ska rivas och ge plats för ett nytt hus som får 4 500 kvadratmeter. Huset kommer att stå färdigt i slutet av nästa år.
 
Till de 12 elektronikföretagen i Kalix hör Samhall Botnia, Antenna, Kretselektronik, Wahlberg & Selin samt Caretech. En gymnasielinje och ett högskoleprogram i elektronik startade i höstas, och företagen önskar sig även ett forskningsinstitut för inbyggda Internetsystem.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)