JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Midori-Linux för inbyggnad flygfärdigt
Operativsystemet Midori, Transmetas Linuxvariant för små, bärbara apparater, har precis släppts fritt. Inbyggnadsföretagen låg i startgroparna, och på Cebit fanns det redan Midori-drivna prylar.
När Transmeta tidigare berättat om planerna på Midori har operativsystemet gått under namnet "Mobile Linux", och det är precis vad det är. Användningsområdet är små apparater, främst surfbrädor.

Linus Torvalds och Transmeta har jobbat i över ett år med Midori-tilläggen till Linux standardkärna. Nu har de hunnit så långt i Midori-utvecklingen att de har släppt sin egen version av Linux fri. Mer exakt är det fråga om de förändringar i Linuxkärnan för att snåla på minne och processorkapacitet. Dessa finns nu tillgängliga under GNU public license.

Operativsystemet ska köras på Intelprocessorer eller på Transmetas egen, Intel-kompatibla processor Crusoe. Midori Linux omfattar en Linux-kärna och stödsystem som gör det möjligt att köra vanlig Linux-kod på inbyggda plattformar. Dessutom följer det med verktyg för att modifiera Linux-koden och enkelt bygga ihop sin egen plattform.

Midori kompilerar hela vägen från källkod till objektkod, och levererar objektkod färdig att bränna in i ett flashminne.

På årets Cebit i Hannover kunde man för första gången beskåda prylar som använder Midori. Ett av de företag som visade Midori-produkter på Cebit var amerikanska Paceblade, som visade en mycket liten bärbar dator. Själva datorn ligger i den tunna LCD-skärmen, som kan användas separat. Tangentbordet är trådlöst.

Förutom Midori har Paceblade använt Transmetas Crusoe-processor till sin Pacebook, som de kallar den lilla datorn.

www.midori.transmeta.com


Torun Bager
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)