JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Simulera tusen gånger snabbare

Hårdvara är snabbare än programvara. Med acceleratorer i hårdvara går det att öka simuleringshastigheten för digitala konstruktioner upp till 1 000 gånger. På Date visades två sådana produkter, från Aldec och Axis.
Hårdvaruacceleratorer har hittills betytt stora dyra elektronikfyllda skåp från företag som Ikos, Quickturn, Aptix eller Mentorägda Celaro. Att döma av Datemässan har utvecklingen gått framåt på detta område.

Två företag, Aldec och Axis, visade upp tämligen enkla instickskort som med desto mer avancerad programvara ökar simuleringshastigheten mellan 10 och 1 000 gånger, utan att konstruktionsmetodiken påverkas. Båda produkterna använder rekonfigurerbara logikkretsar där hela eller delar av konstruktionen implementeras temporärt. Acceleratorerna är händelsestyrda och används tillsammans med marknadens vanligaste simulatorer.

Aldec kallar sin teknik för Hes, Hardware embedded simulation. Man använder en inkrementell teknik där stora konstruktioner med miljontals grindar kan delas upp i mindre block, som simuleras var för sig. Blockens kommunikation sköts av programvaran. Så fort ett block ändras så matas dess beskrivning automatiskt in i hårdvaran och ändringen simuleras på någon millisekund.

Aldec betonar användarvänligheten, och hävdar att produkten installeras mer eller mindre automatiskt samt att användningen är transparent för konstruktören.

Axis hårdvara är mer komplex än Aldecs, och produkten är också betydligt dyrare. I gengäld lovar Axis ännu högre prestanda. Förutom acceleration ingår även programvara för avlusning av beskrivningar såväl beteende- som register- och grindnivån.

Det går att köra programvara på den simulerade hårdvaran, och Axis har även funktioner för optimering av uppdelningen mellan hård- och programvara.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)