JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Asicar blir delvis programmerbara

Det går att göra asicar som delvis består av programmerbar logik. En sådan teknik har introducerats av Adaptive Silicon i samarbete med LSI Logic.
En liten del programmerbar logik kan vara bra att ha på en asic, exempelvis när det återstår detaljer i en standard eller när man förväntar sig ändringar i specifikationen. Förändringarna kan då läggas i den programmerbara delen, för att undvika en dyr och tidskrävande omgörning av hela asicen.

En teknik för att åstadkomma detta lanserades på Date av företaget Adaptive Silicon, i samarbete med asictillverkaren LSI Logic och med stöd från verktygstillverkaren Synplicity.

Den programmerbara delen av asicen konstrueras in i form av ett IP-block (intellectual property) i VHDL eller Verilog. Detta kan kombineras med resten av konstruktionen och syntetiseras med Synplicitys syntesverktyg.

Kretsen kan sedan tillverkas i LSI Logics G12-process med 0,18 µm kanallängd, och framöver ska även kretstillverkaren TSMC anamma tekniken.

ALU-baserad arkitektur

De programmerbara blocken består av matriser med ALU-element, vilket enligt företaget är bättre än traditionell logik när det gäller att implementera konstruktioner med många datavägar. Ett grundblock består av 64 fyrabitars ALU-er, och en kvadrat med fyra gånger fyra sådana grundblock bildar en enhet som motsvarar mellan 13 000 och 25 000 asicgrindar beroende på vilken typ av konstruktion som ska implementeras. Behövs mer logik kan fler block läggas in på samma krets.

Tidigare har FPGA-tillverkaren Actel och asictillverkaren UMC lanserat en liknande idé. Enligt Adaptive Silicon är dockLU-arkitekturen mer effektiv för de vanligaste tillämpningsområdena, och man säger sig dessutom ha bättre verktygsstöd.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)