JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu ska bromet bort ur den svenska tillverkningen

Större delen av Ericssons mönsterkort bromfria redan nästa år

Bromerade flamskyddsmedel är på väg bort hos tunga aktörer som Electrolux, Ericsson och Flextronics. Trots detta råder fortfarande oenighet om vad de ska ersättas med och vilka bromerade föreningar som borde fasas ut.
Electrolux har satt som mål att alla bromerade flamskyddsmedel ska bort ur företagets produkter. Dock kan man inte säga när målet kommer att vara uppnått.
 
Ericsson har i sin tur bestämt att 80 procent av alla mönsterkort nästa år ska vara fria från bromerade flamskyddsmedel. Anledningen till att man fokuserar på mönsterkorten och avvaktar med komponenterna, är att det är det enklaste sättet att på kort sikt reducera förekomsten av halogener i elektroniken.
 
- Den största mängden flamskyddsmedel finns i mönsterkorten. Komponenterna är så mycket mindre i storlek att deras bidrag blir förhållandevis ganska litet, säger Camilla von Wachenfelt på Ericsson Radio System.
 
Hennes intryck är dessutom att det inte händer så mycket på komponentsidan.
 
- Vi har frågat våra leverantörer om hur de jobbar med att få bort de bromerade ämnena ur sina produkter, men det är få som tar saken på allvar och verkligen gör något.
 
Bromfria komponenter dröjer
 
Komponenttillverkaren Mitshubishi, som anses ligga långt fram när det gäller att hitta bromfria alternativ, uppger att det kommer dröja till slutet av 2003 innan bromet är borta ur deras produkter.
 
Enligt Martin Valfridsson på mönsterkortstillverkaren Multek finns det idag inga större tekniska hinder för att gå över till nya flamskyddsmedel.
 
De kommersiellt tillgängliga ersättningsmaterial som används är främst olika kväve- och fosforföreningar samt olika oorganiska fyllmedel .
 
Gemensamt för de olika ämnena är att de påverkar mönsterkortets mekaniska stabilitet och elektriska egenskaper som dielektrictetskonstant och förlustfaktor.
 
- I de flesta fall är dessa skillnader fullt hanterbara och innebär inget hinder för att gå över till halogenfria flamskyddsmedel, säger Martin Valfridsson.
 
även om förändringarna är hanterbara påverkar Martin Valfridsson att alla sorter av flamskyddsmedel påverkar mönsterkortens kvalitet.
 
- Flamskyddsmedel verkar mer eller mindre som en förorening i mönsterkorten och påverkar de elektriska egenskaperna. Om möjligt borde man försöka att helt utesluta flamskyddsmedel i produkter, säger han.
 
Att exempelvis Ericsson skulle ta bort flamskyddsmedlen helt ur sin produkter är dock inget som är aktuellt idag.
 
- Vi kan inte ta några risker när det gäller säkerheten kopplade till våra produkter. Dessutom är flamskydd fortfarande ett lagkrav i exempelvis USA, säger Mats Pellbäck Scharp, miljöchef på Ericsson Mobil Communications.
 
- Industrin tänker alltför kortsiktigt, säger Joachim Häggström på miljökonsultfirman Orango. Företaget har samlat ihop alla kända fakta som finns om bromerade flamskyddsmedel och tittar för närvarande på de alternativa flamskyddsmedlem och deras miljöpåverkan.
 
Farligt att skynda
 
Joachim Häggström konstaterar att företagen tenderar att välja lösningar som fungerar tekniskt bra på kort sikt utan att veta något om miljöeffekterna.
 
- Det är tveksamt att ersätta många av de bromerade flamskyddsmedel med andra ämnen vars miljöeffekter är okända. I stället bör man bör vänta till vi vet mer.
 
Han tycker även att det är ett misstag att dra alla bromföreningar över en kam.
 
- Det finns vissa ämnen, som penta-BDE, vilka man vet är skadliga och de bör naturligtvis fasas ut. Andra ämnen som TBBP-A verkar däremot inte ha några allvarliga miljöeffekter, säger han, med reservation för att lite data finns.
 
Han anser att det är bättre att företagen behåller TBBP-A i stället för att gå över något annat, innan man vet om de nya alternativen är bättre.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)