JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons telefonutveckling stannar i Lund

När det nybildade Sony-Ericsson tar över mobiltelefonerna från Ericsson följer den tekniska utvecklingen inte med i paketet. I stället hamnar den i ett nybildat bolag kallat Ericssons Mobile Platforms som ska licensiera tekniken till mobiltelefontillverkare runt om i världen.
Bolaget kommer att satsa på att licensiera både hårdvara och programvara för GPRS- och UMTS-telefoner. De tänkta kunderna är, vid sidan av Sony-Ericsson, OEM-tillverkare och andra som vill tillverka mobiltelefoner eller annan utrustning som ska kommunicera trådlöst.

- Vi kan stänga gapet mellan de traditionella komponenttillverkarna och tillverkningsindustrin, säger Tord Wingren som ska leda det nya bolaget.

Idag erbjuder bland annat Agere, Analog Devices, Philips och Infineon mer eller mindre kompletta kretslösningar för den som vill tillverka en mobiltelefon.

- Det komponenttillverkarna inte riktigt klarar av är systemlösningarna. Vi är ju erkänt duktiga på att leverera systemlösningar som är kompatibla med näten och dessutom är vi är med och driver standardiseringsfrågor.

Också amerikanska Motorola har börjat licensiera sin mobiltelefonteknik till andra tillverkare men valt att behålla verksamheten inom moderbolaget.

- Vi kommer att vara ganska unika med att vara ett separat bolag som går ut och erbjuder det här, säger Tord Wigren.

Det nya bolaget bildas med utgångspunkt i Ericssons teknikutvecklingsenhet i Lund och får cirka 800 anställda, de flesta inom forskning och utveckling. Personal kommer också att finnas på de kontor som Ericsson redan har i England, USA och Japan.

Tord Wingren tror utvecklarna kommer att uppskatta den nya organisationen.

- Jag tror att det kommer att bli positivt för teknikerna som tidigare suttit ganska långt från slutprodukten. Nu kommer de närmare marknaden och får ett större inflytande över sitt jobb.

Meningen är att det ska komma in ett mer affärsmannamässigt tänkande redan på utvecklingsstadiet och att fler olika tekniska lösningar ska kunna tas fram.

Förmodligen kommer vi att få se telefoner under Ericssons varumärke även utan Sony i framtiden.

- Vi erbjuder kvalitetslösningar och jag tror att tillverkarna kommer att vilja sätta även vårt varumärke på sina produkter, säger Tord Wigren.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)