JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första processorn från Siroyan

Det hemlighetsfulla engelska uppstartsföretaget Siroyan meddelar nu att deras första processor är under tillverkning hos taiwanesiska UMC.
Företagets förstfödda har döpts till Spey och kommer att tillverkas i en 0,15 µm-process. Den är tänkt som en demonstrator för att visa arkitekturens prestanda men ska också användas som ett utvecklingshjälpmedel för Siroyans samarbetspartners.

Spey ingår i Siroyans syntetiserbara familj med processorkärnor kallad Rubicon. Rubicon baseras på en egenutvecklad skalbar w-livarkitektur med kodnamnet Opus. Den uppges förena det bästa från risc- och signalprocessorvärlden i samma kärna och dessutom ha skalbar prestanda. Som grädde på moset ingår även inbyggd minneshantering.

Programmeringen görs dock i vanliga standardverktyg, även för signalprocessortillämpningar, med högnivåspråk som C och C++. För avlusning har man valt X-Ray från Mentor Graphics.

En av de få detaljer Siroyan avslöjat om arkitekturen är att man använder Ambabussen för intern kommunikation. Orsaken är bland annat att den är processor- och minnesoberoende. Dessutom finns det gott om IP-block med Ambagränssnitt vilket underlättar för företagets potentiella kunder att snabbt ta fram systemkretsar.

Mer information om Opusarkitekturen kommer att presenteras på Microprocessor Forum i mitten på september.

Siroyan grundades i juni 1999 för att utveckla syntetiserbara processorkärnor för systemkretsar avsedda för bland annat tredje generationens mobilterminaler.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)