JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Efterliknar bläck på papper
Det irländska utvecklingsföretaget Ntera har tagit fram en skärmteknik som man hävdar mer än andra tekniker ger bilder med "bläck-på-papperskänsla". Företaget säger sig ha förhandlingar igång med flera stora systemtillverkare som vill testa tekniken för en rad olika tillämpningar.
Med siktet inställt på skärmar med hög bildkvalitet och "papperskänsla" till allt från stora reklamskyltar till mobiltelefoner och elektroniska böcker kommer Ntera att ge sig i kast med en marknad som idag domineras av passiva flytande kristallskärmar.

Tekniken, som företaget kallar "Nanochromics", är baserad på organiska molekyler som växlar mellan ett färgat och ett ofärgat tillstånd vid till- eller bortförsel av en enda elektron med hjälp av en elektrisk potential. Molekylerna är tätt packade mellan särskilt utvecklade elektrodfilmer. En film av titandioxid ligger också mellan elektroderna och det är detta lager som ger skärmen dess kraftigt vita, pappersliknande bakgrund.

- Vår teknik är snabb, energisnål och ger fantastisk kontrast, säger Nteras affärsutvecklare Dan Wood.

Mellan 1,0 och 1,5 V krävs för att skapa bilder på skärmen, som sedan bevaras i upp till sex dygn utan strömtillförsel. De första produkterna, som väntas nå marknaden om ett par år, blir enkla monokroma skärmar eller teckenfönster.

Nteras teknik konkurrerar med skärmteknik baserad på flytande bläck, som utvecklats av bland andra amerikanska E Ink.

- Men vår teknik är helt olik E Inks. För det första är den inte som elektroniskt bläck baserad på förflyttning av hela partiklar utan kräver endast en enkel laddningsöverföring, förklarar Dan Wood.

Däremot konkurrerar tekniken inte med den svenska pappersbaserade teknik som utvecklas hos Acreo i Linköping. Inom Paella-(paper electronics low-cost applications)-projektet har Acreos forskare utvecklat enkla skärmar som utnyttjar elektroniskt aktiva pigment direkt på papper.

- Våra skärmar har inte lika hög bildkvalitet som andra skärmar. Däremot siktar vi på att de ska kosta under tio kronor per kvadratmeter, berättar Paellas projektchef Magnus Berggren.


Gittan Cedervall
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)