JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Självklart att behålla utvecklingen av telefonerna"

Att behålla utvecklingen av teknikplattformar för mobiltelefoner i ett eget bolag var självklart. Det säger både Ericssons forskningschef Håkan Eriksson och företagets tekniska direktör Jan Uddenfeldt.
När Ericsson nu valt att lägga utvecklingen och försäljningen av grundtekniken för mobiltelefoner utanför det gemensamma bolag som bildas med japanska Sony har det både ekonomisk och teknisk bakgrund.

- Frågan har diskuterats en hel del men om den tekniska plattformen ingått i samriskbolaget skulle det inte ha varit möjligt att bilda ett hälftenägt bolag utan att Sony betalat en massa pengar, säger Jan Uddenfeldt.

Också Håkan Eriksson är glad att mobilplattformarna hamnade i ett bolag som är helägt av Ericsson.

- Det innebär att vi även i fortsättningen har kvar kontrollen "end-to-end" för mobilsystemen och standardiseringsarbete inom organisationen, säger han.

även om Sony-Ericsson och det nya plattformsbolaget är skilda bolag så kommer de att ha ett nära samarbete.

Enligt Uddenfeldt finns ett avtal som säger att Sony-Ericsson ska köpa teknikplattformen av plattformsbolaget de närmaste tre till fyra åren, exakt hur avtalet ser ut vill han inte avslöja.

- Det gemensamma bolaget måste stå på egna ben från början, säger Jan Uddenfeldt.

Störst om fem år

Inom fem år ska samriskföretaget vara ledande på mer avancerade multimediatelefoner. Teknik för enklare telefoner som i princip bara klarar tal hoppas Uddenfeldt att plattformsbolaget ska kunna licensiera till andra tillverkare.

Båda bolagen kommer att ha den mesta av sin verksamhet i Lund i de lokaler som redan används av Ericssons mobiltelefonutveckling. Bolagen kommer även att ha verksamhet i Stockholm, England, USA och Norge. Samriskbolaget kommer dessutom att finnas i München och Tokyo. Huvudkontoret hamnar i London och bolaget blir därmed engelskt.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)