JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Banias ger mer strömsnåla processorer

Under Intel Developer Forum, IDF, avslöjade Intel en ny teknik för att bygga strömsnåla processorer. Tekniken går främst ut på att enheter i chipset som inte används vid ett givet tillfälle stängs av för att spara ström. Arkitekturen har utvecklats i Israel under kodnamnet Banias.
Det primära tillämpningsområdet är bärbara datorer, men det som är mest intressant för framtiden är kortdatorer och så kallade blade-servrar, där tvärställda processorkort ger mycket kompakta rackenheter. I båda dessa tillämpningar är värmeutveckling ett problem.

Banias-processorer drar mindre ström, och kan köras vid lägre genomsnittstemperaturer jämfört med dagens strömsnåla Intelarkitekturer. Däremot är de fortfarande tänkta som högpresterande processorer.

Intels linje är att snabba processorer har större potential att dra nytta av strömsparfunktioner än långsamma. En processor som kan utföra en tung uppgift, till exempel avkoda en bildruta från DVD-formatet, och sedan gå ner i vila innan nästa operation, ska totalt sätt spara mer ström än en som måste jobba hela tiden.

Banias består av tre tekniker. Det Intel kallar "aggressive clock gating" syftar på inbyggda funktioner som stänger av klockan i de delar av processorn som inte används i en beräkningscykel.

En annan arkitektonisk finess är en speciell form av kretsanalys där Banias-konstruktörerna går igenom processorn och ser till att ingen del är överdimensionerad för det jobb som behöver utföras, och därför drar onödigt mycket ström. Det enda märkvärdiga med implementationen i Banias är att Intel säger sig vara mycket mer konsekvent än tidigare.

Smälter samman operationer

Den tredje tekniken i Banias är Micro Ops Fusion. I stället för att binär kod översätts till en ström av mikrooperationer som utförs i beräkningsenheten tar processorn mikrooperationerna två och två, smälter samman dem, och utför dem som en operation. Mer än så vill Intel inte förklara.

Att Intel tror på arkitekturen är helt klart. Den har dessutom gått mycket långt i utvecklingsprocessen, och Intel tillsätter redan folk som kan börja utveckla efterföljaren. De första produkterna kommer under 2003, och består av processorer för bärbara datorer. Sedan ska tekniken, eller delar av den, glida över i produkter för inbyggda system och servrar.

Niklas Dahlin

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)