JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Listig arkitektur ger falska processorer

Intel har visat en ny typ av arkitektur, kallad Hyperthreading, som ger enskilda processorer möjlighet att köras som virtuella multiprocessorsystem. Det kan öka prestanda med 30 procent.
Hyperthreading är egentligen en form av fusk. I korthet innebär det att en processor förses med två uppsättningar cache och register, men bara en beräkningsresurs. Det gör att processorn kan köra två instruktionstrådar parallellt, vilket minskar den tid som processorn står stilla och väntar på minnesåtkomst och liknande.
 
- Det är en fråga om effektivt resursutnyttjande, säger Gadi Singer, chef för Intels Enterprise Processors Division.
 
Vitsen är att denna extra prestanda är förhållandevis billig. Intel tänker sig att Hyperthreading först används i tunna servrar, och så småningom smyger över på arbetsstationer och persondatorer.
 
Kortdatorer är en given tillämpning. Med Hyperthreading kan de åtminstone teoretiskt dra nytta av multiprocessorfunktioner utan det extra utrymme och den externa temperaturhantering som dubbla processorer innebär.
 
- över 80 procent av servermarknaden ligger i system med en och två processorer, konstaterar Tom Garrison, marknadsföringschef för IA-32 hos Intel.
 
En fungerar som två
 
För operativsystemet behandlas processorn som två processorer. Det blir ett slags multiprocessorsystem på låtsas. Eftersom det i verkligheten inte finns två uppsättningar beräkningsenheter går det inte att få lika hög prestanda som ett verkligt system med två processorer, men genom att processorn spenderar mindre tid med att vänta på data körs programmen snabbare, upp till 30 procent enligt Intel. Hyperthreading kan användas fullt ut av all multitrådad programvara.
 
- Den största utmaningen är att få tillämpningar att gå över till multitrådat i större utsträckning, säger Paul Otellini, chef för Intel Architecture Group.
 
Intel kommer att introducera Hyperthreading nästa år i sina Xeon-processorer på Pentium 4-arkitekturen. Produkten har kodnamnet Foster. Under de följande åren kommer den att dyka upp i de flesta av Intels processorfamiljer.
 
- ökande parallellism kommer att bli det främsta sättet att driva utvecklingen framåt, säger Gadi Singer.
 
Niklas Dahlin

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)