JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Övervärdera inte mikroelektromekaniken

Det råder övertro och överoptimism inom branschen för optisk kommunikation. Mikroelektromekaniska system är ingen patentlösning. Det menar Karen Markus hos fiberoptikspecialisten JDS Uniphase.
Företag specialiserade på utveckling av mikroelektromekaniska system, mems, för optisk kommunikation fick sig nyligen en rejäl knäpp på näsan av Karen Markus, teknisk strategichef för amerikansk-kanadensiska JDS Uniphase, en av världens främsta tillverkare av fiberoptiska komponenter.
 
På konferensen "Commercialisation of Microsystems" i Oxford i England i början av september stack hon ut hakan och talade om hur framför allt små nystartade företag har skapat en övertro på tekniken.
 
- Mikroelektromekanikens betydelse för optisk kommunikation har övervärderats i syfte att ragga riskvilligt kapital, förklarar hon för Elektroniktidningen.
 
Själv har hon mångårig erfarenhet av forskning på området, bland annat hos Uniphase.
 
- Rationellt och realistiskt tänkande saknas på många håll. Att göra en sak en gång är inte detsamma som att tillverka, säger hon.
 
Hon menar att många av de som entusiastiskt talar om heloptiska komponenter och optiska mems-komponenter helt enkelt lever i det blå.
 
- De borde komma ner på jorden och först göra sin hemläxa och lära sig vad det är marknaden vill ha och behöver, säger hon.
 
I Karen Markus mening nådde övertron inom branschen sin kulmen under 2000. Under det senaste halvåret har dock verkligheten gjort sig påmind.
 
- Många små företag går helt enkelt under. Hundratals optikföretag har startats under de senaste 18 månaderna. Av dessa räknar marknadsanalytikerna med att färre än en fjärdedel ska finnas kvar om ett år.
 
- Marknaden för optiska mems-tillämpningar ökar, men inte alls i den takt som många tycks vilja tro, varnar hon.


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)