JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Polymer blir optisk bredbandsförstärkare

En organisk molekyl som kan förstärka ljus 1 000 gånger har utvecklats av forskare vid ett universitet i Skottland. Arbetet är ett av de första resultaten av en stor brittisk forskningssatsning på framtidens fotonik.
- Vi ville demonstrera en organisk optisk förstärkare. Och med vår polymer har vi nu kunnat visa på en tusenfaldig förstärkning vid en rad olika våglängder. Vi ser det som ett steg mot optiska bredbandsförstärkare baserade på polymerer, säger professor Ifor Samuel, vid St Andrews University i Skottland.
 
Halvledande polymerer har många fördelar, argumenterar Ifor Samuel och hans forskarlag. Polymerbaserade optiska fibrer kommer i framtiden att kunna ge mycket högre datahastigheter. Dessutom kommer de att bli betydligt billigare att tillverka. Framför allt är de tack vare sina breda spektra attraktiva kandidater för användning i optiska bredbandsförstärkare, menar forskarna.
 
De har än så länge visat hur en kubikcentimeter av en halvledande polymerlösning kan förstärka ljus efter att den exciterats av en laser. I nästa steg siktar forskarna på att demonstrera motsvarande effekt i en fast polymerfilm.
 
- Sedan kan vi ta fram en elektriskt pumpad optisk förstärkare, säger Ifor Samuel.
 
St Andrews-forskarnas arbete är en av de första frukterna av den stora brittiska fotoniksatsning som lanserades sommaren 2000. I det sexåriga projektet "Ultrafast Photonics Collaboration" siktar forskargrupper vid fem brittiska universitet och sju företag på att utveckla nästa generations fotonikteknologier som ska fungera vid datahastigheter runt 100 Tbit/s.
 
Samuels grupp studerar även nya sätt att kontrollera ljusemissionen från konjugerade polymerer så att organiska lysdioder kan göras effektivare.


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)