JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hoppas på 60 GHz

Nästa generations mobilterminaler väntas sluka oanade mängder bandbredd och forskarna ser sig därför om efter nya outnyttjade frekvensområden för snabb dataöverföring. En het kandidat för lokal kommunikation är 60 GHz-spektret.
- 60 GHz är mycket intressant eftersom det ligger nära syremolekylens absorptionsområde. Det innebär att det

går att återanvända spektrumet utan störningar i till exempel intilliggande rum, säger Maxime Flament som doktorerar vid Chalmers på möjligheten att använda OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) som modulationsteknik i 60 GHz-bandet.

Frekvensbandet sträcker sig mellan 59 och 64 GHz vilket är bredare än något av de frekvensband som används för radiokommunikation i dag. För närvarande utnyttjas bandet för enkel punkt till punkt kommunikation och det är licensfritt. Avsaknaden av kretsar som klarar att modulera radiosignaler vid höga frekvenser sätter stopp för mer avancerade tillämpningar som lokala radionät. Men Maxime Flament hoppas på kretsar i galliumnitrid eller indiumfosfat som har goda egenskaper vid höga frekvenser.

Bland annat bedrivs forskning på området i Chalmers nya renrum.

Problemet att använda den för höga frekvenser i trådlösa datanät är bland annat att radiovågornas utbredning är nästan optisk. Går en person mellan sändare och mottagare kan kommunikationen brytas. Det problemet vill Chalmersforskarna lösa genom en slavsändare kopplad till varje huvudsändare som gör att signalen har fler vägar att hitta fram.

Den korta våglängden innebär också att styrkan på radiosignalen kan variera kraftigt på så korta avstånd som en centimeter.

- Man kan använda multipla antenner antingen för att undvika störningar eller för att öka kapaciteten, säger Maxime Flament.

De celler som kan betjänas av en basstation blir ganska små, runt 30 meter i diameter, men kapaciteten kan hamna på upp till 300 Mbit/s.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)