JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Krönika: Nästa nät utan operatör

Fjärde generationens mobila system kan innebära slutet för den traditionella mobiloperatören.
I stället ska vem som helst kunna bli sin egen operatör. Med ett lokalt trådlöst datanät och en snabb bredbandsuppkoppling ska kunder fångas bland förbipasserande utanför lägenhetsfönstret eller villan. Problemet är bara hur man ska kunna veta vad ett samtal kostar och hur betalningen ska ske när kanske hundratals lokala nätägare är inblandade.

På Trinity College i Dublin tror man att lösningen heter elektroniska mikrobetalningar och smarta agenter som

sköter förhandlandet. Donal O'Mahoneys forskargrupp har redan tagit fram en modell för ett system och inför nästa 4G-konferens lovar han mig att jag ska få provringa.

Kanske skrämda av de pågående problemen med 3G verkar siktet från forskarvärlden och i viss mån även myndigheterna vara inställt på småskaliga och licensfria system för framtiden.

Samtidigt kämpar dagens operatörer och deras leverantörer för att även framtidens mobiltelefonsamtal ska ske med den utrustning de investerat pengar i. Det båda sidor är överens om är att Internetprotokollet (IP) ska utgöra grunden för 4G. Men vad det innebär är en annan sak, eller som en av konferensdeltagarna uttryckte det om konkurrentens system: "Någon som kan IP skulle inte känna igen sig i deras IP-nät."


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)