JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ageres mobilplattform halvår före Ericssons

Men Ericsson hävdar fler funktioner

När Ericsson Mobile Platforms idag erbjuder provexemplar av en referenskonstruktion för GPRS, befinner sig Agere redan i serietillverkning.
Ericsson möter tuff konkurrens när företaget nu börjar licensera ut sin mobilteknik.

- Agere är det företag som har mest erfarenhet på området, säger Andy Craigen, områdeschef för klientsystem på Agere.

Ericssons nya företag Ericsson Mobile Platforms (EMP) ska sälja näst intill kompletta mobiltelefoner till tredjepartstillverkare. Paketet består av komponentspecifikation, kretskortslayout och styrprogram. Plus support och hjälp med att skräddarsy telefonen.

- Det här ingenting nytt inom industrin, säger Andy Craigen.

Agere ser sig själva som pionjärer.

- Det finns en ökande trend inom industrin att lägga ut tillverkning och konstruktion av hela eller delar av produktportföljen, säger Andy Craigen.

- Vissa högprofilerade nya aktörer på marknaden har väckt en ny uppmärksamhet och medvetenhet om approachen. De får det att låta som något nytt och som att de är de enda på marknaden, säger Andy Craigen.

- Det håller inte vi med om, kommenterar Andy Craigen försiktigt.

Agere, tidigare en avdelning på Lucent, har fyra års erfarenhet av att sälja referensplattformar för GSM. Bland kunderna finns GVC, Samsung och NEC.

Tvistar om försprång

Idag ligger strålkastarljuset på GPRS. Ericsson Mobile Platforms kan erbjuda Carbon, en konstruktion för GPRS klass 8 och 10. I mitten av 2002 kommer vi tidigast att kunna se Carbon masstillverkad. Ungefär samtidigt erbjuder EMP nästa generation, GPRS klass 12.

Ageres konstruktion för GPRS klass 8 masstillverkas redan idag. Och klass 12 finns som erbjudande. Agere tycks alltså ha ett försprång på uppskattningsvis en generation, eller ett halvår, gentemot EMP.

- Det kan man inte säga. Man måste jämföra äpplen med äpplen, säger EMPs vd Tord Wingren.

- Som jag ser det har de ingen konkurrensfördel mot oss. Vi har mer funktionalitet. Den lösning som vi har nu innehåller mycket tidigare releaser av till exempel paketkontrollkanalen än vad Agere kan erbjuda.

Andy Craigen har en annan syn.

- Det finns skillnader mellan telefoner idag från Motorola, Ericsson och Nokia, men det är ju ingen som gräver ner sig i såna detaljer. Det som är intressant att se är vem som har referenskonstruerade telefoner på marknaden idag som är certifierade, säljs och fungerar, säger Andy Craigen.


Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)