JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gör programvaran oberoende av processorn

Transitive Technologies från San Diego påstår sig ha utvecklat en programvara som gör det möjligt att köra en given binärkod på vilken processor som helst.

Tekniken liknar den form av emulering som Transmeta använder i Crusoeprocessorn för att göra den x86-kompatibel. Transitive säger sig dock ha en generisk kärna med utbytbara gränssnitt. Den första versionen ska klara att samtidigt som källkoden exekveras översätta den från x86-arkitektur till Mips 32- och 64-bitarsarkitektur. Men även Arm till Mips lär fungera liksom PowerPC till x86. Företaget säger sig ha betakunder som utvärderar programvaran och produktionsstarten är planerad till december.

Programmet, som kallas Dynamite, upptar 750 kbyte och ger en viss fördröjning innan översättningen har kommit igång. Eftersom översättningen görs samtidigt som programmet exekveras går det att optimera prestanda.

- De flesta program följer 90/10-regeln. Det innebär att 90 procent av tiden upptas av aktiviteter som härrör från 10 procent av koden. Genom att identifiera dessa 10 procent och optimera den koden går det att snabba upp exekveringen, säger Jason Souloglou.

Experter som Elektroniktidningen talat med är dock tveksamma. Man hänvisar bland annat till Transmeta, som har en liknande teknik och som dessutom bara har en processorkärna att optimera mot. Trots detta har företaget bara lyckats uppnå måttlig prestanda.

Ett annat problem är att även om de resultat som Transitive presenterade ser bra ut är verkligheten alltid mycket mer komplex varför slutresultatet troligen inte blir så bra som utlovat. Dessutom är emulering en tveksam metod för realtidstillämpningar.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)