JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ferrominnen fyrdubblas varje år

Fujitsu öppnar en utvecklingsavdelning för ferroelektriska minneskretsar (FRAM) i Frankrike. Programmerbara smarta kort kommer att bli en av de viktigaste tillämpningarna för FRAM, tror Fujitsu, och sådana tillverkas i mängder i Frankrike - därav lokaliseringen.
Någon väldig anläggning är det inte fråga om: sju anställda från start och de ska bli 25 om tre år. ändå står ferroelektriska minnen inför ett genombrott, enligt en prognos från halvledarbranschens gemensamma organisation ITRS.

Kapaciteten per chips, som idag ligger kring 1 Mbit, kommer att fyrdubblas varje år så att det finns 64 Mbit-chips 2004, spår ITRS. Parallellt kommer linjebredden att minskas från dagens 0,5 µm till 0,18 µm.

Ett ferroelektriskt minne behåller sina värden även om strömmen slås av, och drar därför ingen ström i vila. Samtidigt är chipsen betydligt snabbare än andra stabila minnen när det gäller läs- och skrivhastigheten, om än inte lika snabba som DRAM. Problemet har varit att tillverka komponenterna i stor skala och till rimligt pris.

Förutom Fujitsu arbetar flera stora företag, bland andra Infineon, Toshiba och NEC, med att lösa detta. Lyckas de så kan ferrominnen komma att ersätta flashminne i till exempel mobiltelefoner.


Lennart Pettersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)