JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart QDR-minne klarar 330 MHz

En effektivare minnesarkitektur med mindre fördröjning gör det möjligt att tillverka synkrona SRAM-minnen av QDR-modell som arbetar vid 330 MHz. De första provexemplaren på 18 Mbit finns redan framme.
En förbättrad variant av specifikationen för QDR-minnen, kallad QDR II, ska göra det möjligt att tillverka snabbare QDR-minnen som dessutom tar mindre plats. QDR, eller Quad Data Rate, är en variant av synkrona SRAM för hastighetskrävande nätverksapplikationer som tillverkas av Cypress, Hitachi, IDT, Micron, NEC Electronics och Samsung.

- Vi har jobbat med den nya specifikationen under det senaste året, men det är inte förrän nu som vi gör informationen tillgänglig för allmänheten, säger Echo Chadwick på Micron Technology.

Mer minne på mindre yta

På QDR-gruppens hemsida kan man gå in och ta del av specifikationerna på nya QDR II-minnena, hur de är konstruerade och hur de kan användas.

Genom förbättringar i arkitekturen har man minskat minnets fördröjning, vilket gör att minnet kan arbeta vid högre frekvenser. Ett QDR-minne som tidigare arbetade vid 200 MHz, kan med den nya minnesspecifikationen komma upp till 330 MHz. Införandet av en kompaktare processteknik gör det också möjligt att tillverka större minnen.

De ursprungliga QDR-minnena var konstruerade för minnesstorlekar upp till 36 Mbit. QDR II kommer till en början att tillverkas upp till 72 Mbit. Dessutom håller man på att ta fram större storlekar. Drivspänningen har också sänkts till 1,8 V i stället för 2,5 V, vilket sänker energiförbrukningen.

Micron Technology är det första företaget som leverera provexemplar av de nya QDR-minnena. Proverna är av storleken 18 Mbit. De andra företagen kommer i sin tur att kunna visa upp prover inom det närmaste halvåret.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)