JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson kritiseras för dubbla etikregler

Det svenska institutet Fair Trade Center kritiserar Ericsson i en nyutkommen rapport för att företaget inte lever upp till sina egna etiska regler vid tillverkning i utvecklingsländer.
Rapportförfattarna Kristina Bjurling och Helena Bergh de Medeiros riktar kritik mot Ericsson för att företaget använder dubbla miljöstandarder för produktion hemma och i u-länder. Enligt rapporten har Ericssons underleverantör Flextronics en fabrik i Malaysia där de anställda arbetar tolv timmar om dagen, vilket strider mot ILO-konventionen.
 
Rapportskrivarna hävdar att Ericsson därmed inte lever upp till de internationella konventionerna om mänskliga rättigheter som företaget skrivit under. På Ericsson uppger man att företaget arbetar med att få sina underleverantörer att uppfylla företagets etiska riktlinjer och företaget har nyligen tagit fram ett mer detaljerat dokument med en uppförandekod som organisationen ska rätta sig efter i etiska frågor.
 
Ingen detaljkommentar
 
- Vi försöker att synkronisera dessa frågor på central nivå för att få ett bättre grepp om dem, säger Mikael Westmark på Ericssons pressavdelning.
 
Han säger också att företaget valt att inte kommentera Fair Trade Centers rapport i detalj eftersom Ericsson anser att den innehåller felaktiga uppgifter.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)