JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 10 augusti 2020 VECKA 33
Under namnet Hardcopy har Altera lanserat en möjlighet att omvandla programmerbara konstruktioner till mindre, billigare och strömsnålare icke programmerbara kretsar. Allt med garanterat bibehållen funktion.
Den som söker ett lågprisalternativ till Alteras programmerbara logiska kretsar behöver inte längre gå till någon asicleverantör. Altera gör numera gärna jobbet själv, vilket går fortare och innebär betydligt mindre risk. Processen tar bara

6-7 veckor från beställning till prototyp och resulterar i kretsar som är 70 procent mindre, upp till 80 procent billigare och betydligt strömsnålare. När prototypen godkänts av kunden tar volymproduktionen kring åtta veckor.

Företaget garanterar total kompatibilitet, att alla funktioner är desamma och att timingen stämmer. Risken minimeras också av att kretsarna tillverkas i samma 0,18 µm-process hos kiselsmedjan TSMC som Alteras programmerbara kretsar.

även för framtiden

Konceptet har döpts till Hardcopy, och erbjuds nu alla användare av Alteras kretsar i familjerna Apex, Apex II och Excalibur i storlekar från 400 000 grindar och uppåt. Det ska även kunna tillämpas på framtida kretsgenerationer.

De aktuella kretsarna kostar idag från några hundra upp till flera tusen kronor, vilket ju blir en del pengar när volymerna ökar. Hur stor volymen ska vara för att detta ska löna sig varierar förstås med tillämpningen. De engångskostnader som debiteras ligger mellan

100 000 och 175 000 dollar, vilket är sisådär en femtedel eller en tiondel av motsvarande kostnad för asicar. Minimivolymen anges till 2 500 exemplar för de största kretsarna och 25 000 för de i sammanhanget minsta, alltså 400 000-grindarsvarianterna.

- Pris- och prestandamässigt ligger detta mellan programmerbart och cellbaserade asicar. För riktigt stora volymer finns ju alltid möjligheten att gå över till asic i ett senare skede, säger Alteras försäljningschef Zain Cantel.

Alla Hardcopykretsar utgår från samma grundkiselskiva och har ett metallager gemensamt. De kundspecifika delarna kräver därtill ytterligare 4 till 6 metallager. Tekniskt sett skiljer de sig ganska lite från Alteras programmerbara kretsar. De är förvisso 70 procent mindre, vilket åstadkommits genom att man tagit bort de transistorer som står för konfigurering och programmerbarhet. I övrigt är mycket identiskt - logikelementen, minnet, in- och utgångarna, processgeometrin och ledningsdragningen (routingen) är densamma. Som indata till konstruktionen används samma datafil som till de programmerbara kretsarna.

En viktig poäng är att IP-block som ingår i de programmerbara konstruktionerna automatiskt kan ingå även i Hardcopyversionerna. Det innebär att arkitekturen alltid kan användas, utan omförhandlingar av några avtal, åtminstone så länge det enbart handlar om IP-block som levererats via Altera. För IP-block från externa leverantörer kan förstås andra villkor gälla.

Snålare och snabbare

När kretsarna blir mindre så minskar naturligtvis också strömförbrukningen, och hastigheten kan drivas upp eftersom förbindningarna i kretsen blir kortare. Exakt hur stora dessa förbättringar blir varierar från fall till fall, och Altera har inte specificerat hur stora förbättringarna kan bli.

- Vi kommer att karaktärisera detta i framtiden, säger Zain Cantel och nämner att en tidig användare kunde öka hastigheten från 70 till 100 MHz med de hårda kretsarna.

Med satsningen vill Altera ta ytterligare en bit av asicmarknaden, och dessutom kunna profilera sig tydligare gentemot ärkekonkurrenten Xilinx, som enligt Altera inte kan erbjuda något liknande. Hur många kunder som till syvende och sist kommer att utnyttja möjligheten återstår att se.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)