JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Storprojekt stjälpte Fält Elektronik

Ett försenat hisstelefonsystem som utvecklats för finska Kone blev för mycket för legotillverkaren Fält Elektronik i Kalix. När förlusterna växte återstod bara konkurs.
- För stunden är det ett öppet "case", men min bedömning är att verksamheten kommer att rulla vidare. Eventuellt delas den upp i två eller tre bolag.

Det säger Hans Fält som är grundare och huvudägare i Fältgruppen där den konkursade legotillverkaren Fält Elektronik är största dotterbolaget.

övriga större ägare är riskkapitalbolaget Emano med cirka 22 procent och SEB Företagsinvest med cirka 11 procent.

- Vi har inte beslutat om vi ska lägga ett bud på konkursboet. Ett annat alternativ är att jag som privatperson köper det men det viktigaste är att företaget lever vidare.

Det finns två orsaker till konkursen. Det ena är den allmänna nedgången i branschen. Fält Elektronik med 82 anställda hade budgeterat för en omsättning på 80 miljoner i år och räknade med att förlora tre till fyra miljoner på den löpande verksamheten.

- Det hade vi nog kunnat överleva. Det som sänkte företaget var förseningen på närmare ett år av ett stort projekt vi har ihop med finska Kone för att utveckla en lösning för hisstelefoni, säger Hans Fält.

Projektet var upplagt med en fast kostnadsdel men det fanns också en uppgörelse om att dela på vissa delar av utvecklingskostnaderna vilket i gengäld skulle ge Fält rättigheterna för andra tillämpningar än hisstelefoni.

Mellan tio och tolv personer har jobbat med utvecklingen på heltid och hela projektet uppskattades vara värt 300 till 400 miljoner kronor under tre till fem år för Fält Elektronik vilket innebar en mycket snabb expansion.

- Vi var tvungna att flytta till större lokaler och köpa in mer produktionsutrustning.

Projektet, som startade i fjol höstas, var mycket komplext och det dök upp nya frågeställningar och problem under vägen.

- Den slutgiltiga specifikationen låstes först i våras, ungefär samtidigt som vi skulle flytta. Mjukvarusidan blev mer omfattande än planerat och krävde mycket externa resurser. även dessa dellösningar försenades, säger Hans Fält.

Eftersom produktionen inte kom igång som planerat i augusti ledde projektet till ytterligare förluster på närmare tio miljoner kronor för Fält Elektronik.

I månadsskiftet september-oktober var de sammanlagda förlusterna uppe i 14 miljoner och företaget försattes i konkurs eftersom ägarna inte vill skjuta till mer pengar.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)