JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skotsk optofabrik satsar brett

En tillverkningsanläggning för GaAs- och InP-kretsar för fiberoptisk bredbandskommunikation öppnas i dagarna av skotska Intense Photonics. Därmed kan företaget börja erbjuda volymtillverkade kretsar, integrerade med företagets speciella teknik.
I samband med invigningen av fabriken lanserar Intense Photonics också sin första kommersiella produkt, en en monolitisk uppställning av 980 nm pumplasrar, som företaget hävdar ska spara både pengar och utrymme för utvecklare av system för optiska stadsnät.

Pumplasern är den första att utnyttja företagets optiska integreringsteknik, som innebär att en rad olika funktioner kan samlas på en och samma krets. Tekniken bygger på kvantbrunnsblandning (quantum well intermixing) och har utvecklats under ett tiotal år av forskare vid universitetet i Glasgow. Genom att satsa på en egen tillverkningsanläggning skaffar sig Intense Photonics nu full kontroll över integreringstekniken.

- Vår egenutvecklade kvantbrunnsblandningsprocess för fotoniktillverkning utgör kärnan i vår verksamhet, menar företagets vd David Lockwood.

Fabriken innebär att företaget kan konstruera, prototypframställa, testa och volymtillverka egna integrerade kretsar för optiska nät. Anläggningen är utrustad för tillverkning i såväl GaAs som InP och den beräknas ha kapacitet att producera upp till 10 000 kretsar per vecka. En hel del utrustning finns redan på plats och företaget räknar med att ha volymtillverkning igång under mars 2002.

Företaget planerar att erbjuda vissa möjligheter till kundanpassning. Pumplaserkretsen kan till exempel skräddarsys att passa individuella tillämpningar. Bland de parametrar som kan göras användarspecifika nämner företaget uteffekt, antal integrerade lasrar (maximalt tio), fysiska dimensioner och gränssnitt för fiberkoppling.


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)