JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bluetooth får industriell profil

Innan året är slut ska arbetet med en Bluetoothprofil för industriell automation vara igång på riktigt. Ett beslut om att inrätta en officiell arbetsgrupp inom organisationen Bluetooth SIG väntas den 10 december när gruppen träffas i San Francisco.
Sedan i somras finns en inofficiell arbetsgrupp knuten till Bluetooth Special Interest Group (SIG) som arbetar med att ta fram ett ramverk för en speciell profil för industriella tillämpningar för Bluetooth.

- Gruppens arbete går ut på att ta fram en specifikation där vi talar om vilka mål vi har med en sådan profil och hur vi ska nå dit, säger Mats Andersson på konsultföretaget Connectblue.

Just nu bollas ramverket fram och tillbaka mellan den grupp inom Bluetooth SIG som beslutar om att inrätta nya profiler och den inofficiella gruppen där Mats Andersson ingår.

Meningen är att arbetet ska leda fram till en specifikation, en profil, inom Bluetoothstandarden som tar hänsyn till speciella krav och protokoll för bland annat fältbussar som används i industrin.

- Meningen är att profilen ska vara på en nivå högre än ren datakommunikation. Förmodligen kommer vi att använda en eller flera av de fältbuss-standarder som används idag, säger Mats Andersson.

På det sättet hoppas gruppen att det ska bli möjligt att använda utrustning från olika tillverkare tillsammans.

- Det finns en trist tradition inom automationsbranschen med företagsegna standarder som vi hoppas slippa nu.

Enligt förslaget ska det finnas övergripande användningsmodeller i profilen för övervakning, övervakning med långsam återkoppling, övervakning med snabb återkoppling och konfiguration.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)