JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stadsnäten hopp också för svenska mikromekaniken

Komponenter för opto- och rf-tillämpningar är de nya hoppen när svensk mikromekanik (mems) ska leta sig från forskarnas kamrar ut på marknaden. Samma stadsnät som gjutit hopp i optoföretagen kan också ge inkomster till nya mems-företag.
Men det är fortfarande inom medicinska tillämpningar som volymprodukterna för svensk mikroteknik finns, eller kanske volymprodukten. För den produkt som oftast lyfts fram som ett exempel på svensk mikromekanik som lyckats kommersiellt är Radi Medicals blodtryckssensor. Vid sidan av den har det varit ganska tunnsått med kommersiella framgångar för blågula mems-produkter. Men framgångarna på medicinområdet skapar möjlighet för årsgamla Silex Microsystems som tillverkar sensorn att satsa också på andra områden.
Med ett guldmönster (dolt under tennlodet på bilden) och en etsad grop kan Silex substrat se till att laser och lins linjerar direkt vid monteringen.
- Vi hade fördelen att ha en bra kund redan från start, säger Edvard Kälvesten som är företagets vd.

Tanken med Silex Microsystems, som knoppades av från industriforskningsinstitutet Acreo för, är att företaget ska fungera som tillverkare av olika mems-produkter.

- Men det har visat sig att våra kunder saknar memskompetens så vi tar även fram produkter åt dem.

Några av dessa ska företaget standardisera och sälja till fler kunder. Först ut är ett substrat för att montera optiska komponenter. Med substratet blir det enklare att montera en laser och en lins så att de linjerar med varandra.

- Annars krävs en robot som justerar lasern vid monteringen, säger Edvard Kälvesten.

Linjeringen sker med hjälp av två guldmönster, ett på laserns undersida och ett på substratet. När de båda delarna fogas samman med smält lödtenn gör ytspänningen att lasern dras rätt. Linsen som är sfärisk läggs i ett utetsat hål med spår som riktar in den linjärt mot lasern.

- Precisionsarbetet hamnar i tillverkningen av substratet i stället för vid monteringen av komponenterna.

Vid sidan av en monterad laser och lins kan substratet också rymma passiva komponenter och rf-ledare.

I substratet har Silex också möjlighet att lägga rf-ledare samt passiva komponenter som spolar, kapacitanser och resistenser. Tillverkningen sker i dag på fyra tums skivor men det finns planer på att gå upp till sex alternativt åttatums skivor när behovet ökar. ännu har inte marknaden kommit igång ordentligt.

- Det är tur för oss att utvecklingen inte har gått lika fort som optoföretagen trodde för ett år sedan, då hade vi inte hunnit med.

Företaget har idag en kund till substratet bland företagen i opto- och stadsnätsbranschen. Tillverkningen är i gång i KTHs halvledarlabb i Kista. I labbet arbetar företaget också på nästa generations substrat där det ska vara möjligt att justera lasern gentemot linsen även efter monteringen med hjälp av en elektrisk ström som påverkar en del i kiselkonstruktionen.

Parallellt driver Edvard Kälvesten och hans kollegor också utvecklingen av en mikromekanisk rf-switch som till exempel kan komma att användas för att växla mellan olika antennlösningar i framtida flerbandstelefoner. Denna produkt ligger ungefär ett år fram i tiden och företaget är fortfarande förtegna om den tekniken.

- I princip handlar det om en strömbrytare som växlar mellan två ledare, men det är komplicerat att ta fram en produkt med bra rf-prestanda, säger Kälvesten.

Hans företag är också inblandat i framtagningen av en provserie sensorer för EEG-mätning. Spiked elektrode som projektet kallas är framtaget på KTH i Stockholm men en av forskarna bakom projektet, Peter Enoksson har just tillträtt en tjänst som professor i mikrosystem på Chalmers i Göteborg. Sensorn som består av ett antal mikrometerstora nålar som tränger igenom det övre hudlagret på hjässan som annars skärmar av de intressanta signalerna från hjärnan.

Vid sidan av de medicinska tilllämpningarna planerar även professor Enoksson att satsa på opto och rf i forskningen på Chalmers.

Han pratar bland annat om att ta fram mikromekaniska frekvensfilter i form av resonanta strukturer, små balkar som bara svänger med en bestämd frekvens.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)