JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flexibel kraft i nätverket

Amerikanska Applied Micro Circuits Corporation (AMCC) säger sig vara först med att kunna leverera ett nätverksprocessorsystem för linjehastigheter upp till 10 Gbit/s. Konkurrenter som Intel och Motorola har de gångna veckorna presenterat sina arkitekturer för produkter i samma segment, men deras lanseringar ligger fortfarande en bra bit bort.
Kärnan i AMCCs system är processorn Np7510 som ska kunna använda samma programvara som tidigare, långsammare, medlemmar i företagets nätverksprocessorserie. Processorn är byggd kring sex stycken så kallade NISC-processorkärnor (Network optimized Instruction Set Computing). Kärnorna är egenutvecklade hos AMCC och tillverkas i en 0,18 µm-process. Företaget menar att arkitekturen håller för hastigheter upp till 40 Gbit/s med mindre förändringar när geometrierna krymps till 0,13 µm. I systemet ingår också en korskopplare (switchfabric), en klassificeringsprocessor och de fysiska gränssnitten mot omvärlden.

även om Np7510 är tidigt ute på marknaden, enligt planerna ska de första proverna finnas tillgängliga i januari, kan den få svårt att hitta kunder. Enligt tidningen EE Times finns den största marknaden för nätverksprocessorer fortfarande kvar på produkter som klarar 2,5 Gbit/s.

Där har sen tidigare både Intel och Motorola produkter men de båda företagen har också presenterat sina arkitekturer för 10 Gbit/s-produkter. Motorolas är en fortsättning på företagets C-Port arkitektur och de högre hastigheterna ska nås bland annat genom att utöka antalet risc-processorkärnor på kretsen till 16. även den nya versionen av C-Port ska kunna använda den programvara som är framtagen för den nuvarande C-5 processorn. Motorola räknar dock inte med att ha de första proverna i kisel framme förrän någon gång 2003.

Intels planerade nätverksprocessor för 10 Gbit/s ligger också den en bit in i framtiden. Den ska använda ett ospecificerat antal processorkärnor som bygger på Xscale-arkitekturen. Intel räknar med att tillverka dessa kärnor i en 0,13 µm-process och klocka dem i 1,4 GHz. Det kan jämföras med de 166 MHz företaget klockar sin nuvarande nätverksprocessor i.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)