JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tv får Svanens miljömärke

Nu kommer de första tv-anläggningarna som bär den nordiska miljösymbolen. Än så länge kan det miljömedvetna tittandet dock bara ske på hotell.
Tv-apparaterna är tillverkade av Grundig, men det är hotelleverantören Hoist som ansökt och betalat för licensen hos SIS Miljömärkning. Hoist har märkt en större efterfrågan på miljöanpassade produkter och tog där initiativet till att Svanen-märka de tv-apparter som företaget levererar till olika hotellkedjor.

För att få prydas med den nordiska miljösvanen måste tv-apparaterna uppfylla ett antal miljökrav. De måste ha låg energiförbrukning i drift, men framför allt i viloläge. En vanlig tv drar omkring 5 W per timme i viloläge, medan den Svanen-märkta varianten inte får dra mer än 1 W per timme. Produkterna ska även innehålla mindre mängder miljögifter. Det får bland annat inte förekomma bromerade flamskyddsmedel, ftalater, klorerade ämnen eller tungmetaller. Man får inte använda freoner och klorerade lösningsmedel i tillverkningen. Dessutom ska apparaten vara enkel att återvinna; plaster och metaller ska vara lätta att separera. Den ska vara lätt att reparera genom att olika delar ska kunna bytas ut om de blivit skadade. Kriterierna gäller även för video- och stereoutrustning, även om inga sådana produkter är Svanen-märkta idag.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)