JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fosforescens kastar nytt ljus över skärmen

Genom att använda fosforescerande material i stället för fluorescerande hoppas Samsung och UCD kunna tillverka ljusstarka och strömsnåla OLED-skärmar. Man hoppas att skärmarna ska hitta sin plats bland de kommande 3G-telefonerna inom de närmsta åren.
Amerikanska Universal Display Corporation, UDC, och koreanska Samsung ska utveckla skärmar med organiska lysdioder, så kallade OLED, som har fosforescerande ljus som belysningskälla.

- Vi hoppas på att komma i gång med volymtillverkningen inom två år, säger Kyoon Song, vice vd på Samsung.

UDC har utvecklat lysdioder som är dopade med fosforescerande ämnen, istället för de fluorescerande ämnen som vanligtvis används idag. Fördelen är att fosforescerande material kan avge upp till fyra gånger mer ljus än de fluorescerande. Dessutom avges ljuset under mycket längre tid. Detta gör det möjligt att ta fram att fosforescensbaserade skärmar som förbrukar ungefär fem gånger mindre ström än den fluorescerande varianten.

Tanken med samgåendet är att UDCs materialkunnande ska kombineras med Samsungs tunnfilmstransistorer, TFT, som bygger på en lågtemperaturpolykiselprocess.

De strömsnåla skärmarna lämpar sig för mobiltelefoner, handdatorer och andra konsumentprodukter som ställer höga krav på låg energiförbrukning.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)