JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skärmjättar satsar på OLED-tillverkning

Från och med februari nästa år kommer Sanyo och Kodak tillverka OLED-skärmar med aktiv matris tillsammans. I första steget satsar man på små skärmar för mobiltelefoner och digitalkameror.
Tillverkningen av skärmar med organiska lysdioder, OLED, kommer att ske i det gemensamma företaget SK Display. Sanyo kommer att äga två tredjedelar av företaget och blir därmed huvudägare. Företaget kommer till en början att få 3,6 miljoner dollar i startkapital.

SK Displays kommer att etablera sig i Sanyos nuvarande fabriksområde i Gifu i Japan, där man idag tillverkar LCD-skärmar. Snart kommer SK Display att börja tillverka OLED-skärmar med aktiv matris i en- till sjutumspaneler. Organiska lysdioder har fördelen att vara ljusstarka samtidigt som de behöver låg drivspänning och är energisnålare än traditionella LCD-skärmar. Sanyo och Kodak inledde redan 1999 ett samarbete kring utvecklingen av OLED-skärmar med så kallad aktiv matris. De flesta organiska skärmar bygger på en passiv metod där de översta och understa elektroderna mönstras för att forma rader och kolumner. Man adresserar sedan bildpunkterna genom att lägga olika spänningar på varje rad och kolumn. Sanyos och Kodaks metod låser spänningen på varje bild-punkt med hjälp av lågtemperaturtunnfilmstransistorer, TFT, i polykisel. Den aktiva matristekniken gör att man kan åstadkomma höga upplösningar med flera hundratusen bildpunkter.

Sanyo utökar dessutom sin tillverkning av LCD-skärmar uppbyggda med TFT-teknik rejält. Med hjälp av åtta miljarder kronor ska företaget bygga en ny fabrik i Tottori i Japan som kommer att fördubbla tillverkningskapaciteten till sex miljarder skärmar per år. Anläggningen beräknas vara fullt utbyggd år 2003.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)