JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Fjärde vågens datorer är redan här"

Fjärde datorvågen är inte bara på gång, den har redan börjat. Pervasive computing kallar IBM det, datorer i allt. Men Torbjörn Johanssons och IBMs vision går på tvärs mot dem som tror på en datacentral i hemmet.
Frågar man en bilägare hur många elmotorer det sitter i hans bil vet han inte och bryr sig inte. På samma sätt kommer det vara med datorer, säger Torbjörn Johansson, teknisk direktör på svenska IBM och gäst i heta stolen på torsdagen.
 
Delvis är vi redan där. I dag finns det datorer i allt från telefoner till diskmaskiner.
 
- Det sista man gör när man tillverkar tvättmaskiner är i princip att bestämma vilken modell det ska bli. Sen laddar man in den modellens programvara och sätter på rätt frontpanel.
 
Det som återstår är att utnyttja datorkraften och få bättre kontroll över och kommunikationsmöjligheter med apparaterna.
 
På elektroniknivån är Torbjörn Johansson anhängare av generella lösningar. Samma processorer kommer att finnas i såväl handdatorer som diskmaskiner, vare sig datorkraften behövs eller inte. Det är helt enkelt för dyrt att utveckla specialiserade processorer.
 
- Först är det väldigt kostnadsintensivt att forska. Sen ska man sätta upp en produktionslinje. Litografin blir allt mer avancerad, och en enda produktionslinje kan i dag kosta flera miljarder dollar. Därför krävs det volym på processorerna om det ska vara någon mening.
 
Däremot vill Torbjörn Johansson inte ha generella lösningar på apparatnivå. Varje pryl ska vara bra på en enda sak, och han tror inte på datacentraler som ska styra all elektronik i hemmet.
 
- Den här utvecklingen är ingen självklarhet, och ett av hoten är om användarna känner att de inte har kontroll över elektroniken. Det kräver en hel del av användargränssnittet, och det är mycket lättare att göra bra användargränssnitt om man begränsar mängden funktioner.
 
Dessutom är det enklare att justera mjukvara än hårdvara, och Torbjörn Johansson tror att utvecklingen går mot att allt mer ligger i mjukvara. Han är anhängare av programvarustyrd radio för bandval och moduleringsteknik i mobiltelefoner.
 
Det andra hotet mot utvecklingen som Torbjörn Johansson ser är säkerheten. Han anser att de som bygger system åt kunderna har ett stort ansvar.
 
Hittills har Torbjörn Johansson kunna konstatera att de tekniskt enklaste lösningarna har varit de största succéerna. Någonting som ett teknikföretag som IBM naturligtvis har blandade känslor för.
 
- Vi är glada över att ha upptäckt att det är så, som Torbjörn Johansson diplomatiskt uttrycker det.


Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)