JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fläktande blad svalkar elektroniken

Idén att utnyttja piezoelektriska fläktar för att få bort värme från kretsar är inte ny. Men forskare vid Purdue University i USA har skapat en viftande mikromaskin som de menar kan få kommersiell användning i bärbara datorer och mobiltelefoner redan om ett par år.
Fläktblad som likt solfjädrar viftas fram och tillbaka av en piezoelektrisk mikromaskin kan effektivt svalka allt från bärbar elektronik till enskilda kretsar, menar forskarna. Deras mikromaskin som endast drar cirka 2 mW kan vifta blad av olika storlekar och utseende som passar olika tillämpningar.
 
- På en krets kan man ha ett fläktblad som är ungefär 100 (mikro)m långt, men inne i en bärbar dator eller en mobiltelefon kan fläktbladen vara betydligt större, upp till en tum långa, förklarar Emil Venere, som ingår i forskargruppen.
 
Piezoelektriska fläktar är visserligen inget nytt. De gjordes redan på 1970-talet, men Purdue-forskarna har vidareutvecklat tekniken och dessutom i detalj studerat hur de fungerar.
 
- Hittills har fläktar av detta slag mest varit kuriosa. Om man verkligen ska utnyttja dem måste man först lära sig vilka parametrar som styr fläktningen, menar Arvind Raman, professor i mekanik på Purdue University.
 
Tillsammans med sina kollegor, har han tagit fram matematiska modeller som ska vägleda konstruktionen av fläktar för olika tillämpningar. De har också demonstrerat hur ett fläktblad placerat i en bärbar dator kan minska temperaturen inne i datorn med åtta grader. En temperaturminskning som kan förbättra prestandan och öka tillförlitligheten.
 
De nya fläktarna är dock inte tänkta att ersätta konventionella fläktar eller passiva värmereducerande konstruktioner. Snarare är de tänkta att komplettera annan teknik. De kräver lite utrymme, är effektiva och har en rad fördelar jämfört med vanliga fläktar.
 
Eftersom de inte innehåller magnetiska komponenter kan de inte ge upphov till oönskad elektromagnetisk störning. De har heller inga rörliga delar som genom friktion kan utveckla värme. Och till skillnad från tidigare piezoelektriska fläktversioner är de nya fläktarna helt tysta, hävdar forskarna, vars verksamhet finansieras av ett konsortium med industrimedlemmar som Apple Computer, Nokia, General Electric och Delphi Delco Electronics Systems.


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)