JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. PTS kollar styrkan

Den första milstolpen i licensvillkoren för UMTS var att man måste ha ett fungerande nät senast den 1 januari 2002. Därför mäter Agilent, på uppdrag av Post- och Telestyrelsen, signalkvaliteten i operatörernas nät i januari.
Den slutliga utvärderingen dröjer ännu en tid, men samtliga operatörer klarade i alla fall det publika eldprovet: en stillastående mätning på en plats, inför den församlade pressen.

- Utan tvivel skulle det gå att ringa här, om vi nu hade haft en UMTS-telefon, säger Agilents projektledare Per Hultin.

Platsen är en parkeringsplats utanför Sveriges Televisions hus i Stockholm och den operatör som granskas är Hi3G. Telefoner finns det som sagt inga, men PTS har heller inte definierat "fungerande nät" som att det ska gå att ringa ett samtal. Det räcker att fältstyrkan är 58 dBmV/m över ett 5 MHz-band.

Hela mätutrustningen - en spektrumanalysator, en UMTS-antenn och en GPS-mottagare - är monterad i bakvagnen på en bil, eftersom de ordinarie mätningarna görs i rörelse.

- Vi mäter fältstyrkan för varje decimeter när vi kör, och sedan räknar vi ut medelvärden var femte meter, säger Per Hultin.

- Det är lite av en sport för oss att pricka in mätvärdena på kartan och sen försöka gissa var antennen står.

Nästa formella kontrollpunkt är 31 december 2003, då operatörerna har lovat att de ska nå i stort sett hela landets befolkning. PTS kommer att mäta täckningsgraden löpande under de två åren, enligt avdelningschef Ann-Marie Engvall.

- Vartefter operatörerna meddelar att de har byggt ut nätet någonstans kommer vi att kontrollmäta där. Förhoppningsvis kommer de att ha täckt stora delar av landet redan vid utgången av 2002, säger hon.


Lennart Pettersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)