JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. CE blir dotnet

Microsofts realtidsoperativsystem lätt att använda

Microsofts realtidsoperativsystem Windows CE släpps i en ny version anpassad för framtida webbtjänster. Användarvänlighet och konfigurerbarhet är de främsta skälen att välja CE dotnet, enligt Peter Eriksson på ABB robotics.
Microsoft har släppt efterföljaren till Windows CE 3.0 under namnet CE.NET, vilket ska uttalas CE dotnet. Alla Microsofts produkter heter just nu dotnet i efternamn. Det är för att markera att de kan integreras i det nätverk av webbtjänster som Microsoft håller på att bygga upp.

Microsoft släpper också en emulator för CE dotnet.

Windows CE är Microsofts realtidsoperativsystem (RTOS). Bristerna i prestanda från CE 2.0 var reparerade redan i CE 3.0.

ABB robotics är ett av de företag som efter samarbete med Microsoft kan släppa produkter som använder operativsystemet. Användarvänlighet och konfigurerbarhet var de främsta motiven till att välja CE dotnet, enligt Peter Eriksson, systemarkitekt på ABB robotics.

- Det finns ett antal operativsystem för inbyggda system, som VX Works, QNX och OSE. Men deras styrka är realtid. När det gäller presentation är CE dotnet enligt vår mening fullständigt överlägsen, säger Peter Eriksson.

Dussinet fullt

Den som utvecklar har hjälp av en Wizard att konfigurera någon av de tolv standardkonstruktioner för olika typer av apparater som finns. CE dotnet stöder användarprogram som Internet explorer och Windows media.

Ingen av de första produkter, handdatorer och liknande apparater, som använder operativsystemet ställer hårda realtidskrav. Microsoft anger genomsnittliga siffror, inte maximala, för realtidsresponsen. ISR latency är 2,8 µs och IST latency är 17,9 µs på en Pentium 166 MHz.

- Det är de här siffrorna vi offentliggör nu, säger Nancy Memes, produktchef på Microsoft.

Det enda Microsoft avslöjar om maxsiffrorna är att de existerar. Systemet är alltså deterministiskt. Schemaläggning har en precision på en millisekund.

ABB använder CE dotnet i fjärrkontroller till styrsystem. Inte i själva styrsystemen.

- Men jag tror att det skulle kunna fungera där också, säger Peter Eriksson.

CE dotnet stöder Bluetooth och 802.11. Minsta fotavtryck är 200 kbyte.

Microsoft har ytterligare ett operativsystem för inbyggnad, XP embedded. Det är för x86-processorer har ett större fotavtryck och kan köra vanliga xp-program.


Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)