JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En miljon programmerbara flashgrindar

Med introduktionen av en flashbaserad programmerbar krets med upp till en miljon grindar hoppas Actel etablera ett alternativ till mindre asicar.
Programmerbara kretsar från exempelvis Xilinx skiljer sig från asicar i ett viktigt avseende - de måste fyllas med innehåll då strömmen slås på. Det gör att det tar lite tid innan konstruktionen kan aktiveras. Innehållet ligger separat, oftast i en egen minneskrets, vilket också gör att det i princip kan stjälas.

I tillämpningar där detta anses viktigt kan Actels senaste flashbaserade programmerbara kretsar vara ett alternativ. Serien, kallad Proasic Plus, består av sex kretsar med mellan 150 000 och en miljon grindar. De innehåller också två faslåsta slingor (PLL) och upp till 198 kbit dubbelports-SRAM och 712 in- och utgångar som kan konfigureras av användaren. Klockhastigheten anges till 100 MHz, och kretsarna kan matas med såväl 2,5 som 3,3 V. Dessutom finns, förstås, JTAG-port för test- och för att kunna programmera kretsarna på plats i systemen.

Arkitekturen är mycket finkornig - Actel kallar den "sea of modules" och hävdar att den påminner mer om grindmatriser än marknadens övriga programmerbara kretsar. Det ger inte bara kompakta och strömsnåla lösningar utan också god predikterbarhet och bra möjligheter att snabbt uppnå tidskraven, det som kallas "timing convergence".

Actel har ett eget utvecklingsprogram, som fungerar tillsammans med marknadens vanligaste simulatorer och syntesverktyg. Dessutom finns en speciell programmerare - att programmera dessa kretsar tar några minuter per styck.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)