JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Låt x blommor blomma, där x1

Det har blivit populärt att baktala 3G, tredje generationens mobiltelefoni. Belackarna säger att 3G-näten kommer att bli så orimligt dyra att operatörerna - som i många fall redan är skuldsatta efter licensauktionerna - kommer att tvingas ta ut fantasipriser av abonnenterna, vilket dessa naturligtvis inte kommer att gå med på, varvid hela 3G-grejen faller platt.

Bättre då, säger samma människor, att satsa på radiodatanät - WLAN - som exempelvis 802.11 och med IP-baserad telefoniteknik tillgodose de som till äventyrs vill kommunicera med rösten på detta nät.

Det intressanta med denna debatt, tycker jag, är
att båda sidor verkar vägra att se fördelarna hos den andra parten. För med största sannolikhet kommer svaret inte att bli 3G eller WLAN, utan både och. Den hittills så rigida gränsdragningen mellan mobilgenerationerna håller på att luckras upp, och vi kommer att få se olika lösningar som kan passa olika bra beroende på sammanhanget. Månne kommer inte tusen blommor att blomma, men troligen blir det fler än en.

Radiodatanät är nog det optimala på flygplatser, stora hotell, universitetscampus och andra ställen där måttligt många människor med tämligen stora datakombehov passerar. Om spannet i det som ska överföras varierar mellan väldigt lite och ganska mycket, och där yttäckning och servicekvalitet är vitalt, så är dock troligen 3G ett mer ekonomiskt alternativ.

Därför är jag helt övertygad om att 3G kommer att börja växa till sig i år. Precis som jag skrev i förra ledaren så kommer det dock att ta tid, betydligt längre tid än entusiasterna trodde för två-tre år sedan.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)